STAVOVI

Košarac: Mislim da ćemo arbitražom morati osporavati gradnju radioaktivnog odlagališta na granici s BiH

Moramo imati argumentaciju koju trebamo da suprotstavimo argumentaciji Hrvatske

Košarac: Opredijeljeni smo da radimo zajedno. Arhiv

Piše: Avaz.ba

10.4.2020

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Vijeću ministara BiH informaciju u vezi s aktivnostima Vlade Hrvatske na gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici s našom državom, kazao je ministar Staša Košarac.

- Mislim da smo u potpunosti opredijeljeni da radimo po tom pitanju zajedno. Zbog toga očekujemo od Vijeća ministara BiH da usvoji tu informaciju kako bismo donijeli aktuelne odluke koje će, prije svega, pomoći svima nama u BIH da se aktivnije uključimo u rješavanje ovog pitanja. Predložili smo, prije svega, zaključak da se formira koordinaciono tijelo koje bi koordiniralo svim institucijama u BiH, od lokalnog, kantonalnog, federalnog, pa i nivoa institucija BiH – pojasnio je Košarac.


Košarac: Predloženo formiranje ekspertnog tima. Arhiv

Dodao je da je predloženo i formiranje ekspertnog tima.

- Smatramo da, na temelju naučnih stavova, moramo imati argumentaciju koju trebamo da suprotstavimo argumentaciji Hrvatske. I, naravno, uputili smo prijedlog da se formira i pravni tim smatrajući da je to vrlo važno. Naše procjene govore da Hrvatska neće odustati od odluke da se na Trgovskoj gori formira odlagalište radioaktivnog otpada, što može imati štetne posljedice po zdravlje građana BiH. Želio bih da nisam u pravu, ali mislim da ćemo ovaj proces morati osporavati i kroz arbitražu pred međunarodnim sudom. Svi entitetski ministri dali su saglasnost za ovakvu informaciju i očekujem od Vijeća ministara BiH da će prihvatiti našu informaciju – poručio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.