UPITNA ODLUKA

Špago pisao Ćubeli: Ukinite naredbu kojom dovodite u pitanje opstanak i ono malo firmi

Zabrana kretanja građana HNK izvan mjesta prebivališta je neprecizna, dvosmislena, neprovodiva i upitnih efekata, tvrdi predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona

Špago: Mjera je protivna naredbi Federalnog štaba CZ. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

10.4.2020

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, poslao je dopis načelniku Kantonalnog štaba civilne zaštite Eugenu Ćubeli u vezi sa spornom naredbom o zabrani kretanja građana HNK izvan mjesta prebivališta.

Špago je u svom dopisu naveo da je “naredba neprecizna, dvosmislena, neprovodiva i upitnih efekata“.


Naknadno tumačenje

- Ovom naredbom dovodite u pitanje opstanak i ono malo firmi koje u ovim uvjetima rade, funkcioniranje javnih preduzeća i ustanova koje trebaju građanima omogućiti neophodne usluge.

Posebno je upitno to što nije usklađena s naredbama Federalnog štaba CZ o ograničavanju kretanja i donesena je protivno naredbi Federalnog štaba CZ broj 12-40-6-148-64/20 od 28. marta 2020. godine - navodi se u dopisu Špage.


Ćubela: Tvrdi da je odluka u skladu sa zakonom. M. Smajkić

Predsjedavajući Kantonalne skupštine naveo je da ne sumnja u dobre namjere da se spriječi širenje virusa.

Istaknuo je, međutim, da “sama reakcija javnosti i stručnih osoba, pa i Vaše naknadno tumačenje naredbe, traži od Štaba CZ HNK kvalitetniju pripremu prije donošenja naredbi u trenutnoj teškoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu po pitanju epidemije koronavirusa“.

Zakonska obaveza

- Predlažem Vam da poništite navedenu naredbu, a buduće naredbe koje reguliraju zabranu kretanja, neophodno je donositi usklađeno s Federalnim štabom CZ. Podsjećam Vas da je i Vaša ustavna i zakonska obaveza da službene akte koje donosite i objavljujete na web-stranici Uprave za CZ i vatrogastvo, izrađujete na jezicima svih konstitutivnih naroda - poručio je Špago.

Ćubela je na današnjoj pres-konferenciji, uprkos mišljenju pravnih stručnjaka da je naredba neustavna, ustvrdio da je ova odluka donesena u skladu sa zakonom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.