NOVE MJERE Nakon gašenja požara kod Banovića i Lukavca

Zabranjeno paljenje vatre na otvorenom i pojačan nadzor nad šumama

Radna grupa će redovno obilaziti izletišta

S. I. / Avaz.ba
10.04.2020 14:43

Učestali požari

Foto: S. Ikanović

Nakon što je ugašen veliki požar kojim je obuhvaćeno oko 300 hektara, uglavnom šumske površine na području Banovića i Lukavca, Općinski štab civilne zaštite je donio naredbu o zabrani paljenja vatre na otovrenom.  

Kako je navedeno u naredbi, a s obzirom da je zabilježen povećan broj požara u proteklom periodu, koji su izazvani vremenskim prilikama i paljenjem vatre na otvorenom a koji su zbog nemara ili krajnje nepažnje imali za posljedicu velike materijalne štete, kao i štete po zdravlje, do daljnjeg se zabranjuje paljenje vatre na cijelom području opštine Banovići.

  • Zabranjeno paljenje vatre na otvorenom
    Zabranjeno paljenje vatre na otvorenom Foto: S. Ikanović

Kako bi osigurali provođenje ove naredbe, Općinski štab je naredio JP Šume Tuzlanskog kantona da pojačaju nadzor nad šumama koje su u nadležnosti Šumarije Banovići, a istovremeno je zadužio radnu grupu da redovno vrši obilazak svih izletišta na području općine Banovići.

Podsjećamo da su banovićki vatrogasci, zajedno sa šumarima i nekoliko civila, proteklih dana uspješno ugasili veliki požar na području mjesne zajednice Seona, te su imali i nekoliko intervencija na području mjesnih zajednica Pribitkovići, Bučik, Omazići, Podgorje, Treštenica, Grad II i Grad III.

Komentari

NA VRH