AKTUELNO Epidemija će se postupno gasiti kako je i počela

Šeranić: Do kraja aprila ništa ne treba mijenjati

Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Srna
10.04.2020 14:50

Alen Šeranić

Foto: Arhiv

U Republici Srpskoj mjere protiv koronavirusa dale su željeni rezultat, a do kraja aprila ne treba ništa mijenjati, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite tog bh. entiteta Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da RS ima epidemiju pod kontrolom i da to pokazuju analize na početku šeste sedmice epidemije.

- Sve mjere koje smo preduzimali, donijele su rezultate i epidemiološke analize pokazuju da imamo linearan rast toka epidemije, da smo u dijelu zaravnjene epidemiološke krive - istaknuo je Šeranić.

On je naveo da u aprilu ne treba očekivati bilo kakve izmjene mjera, iako to najavljuju i provode Austrija, Češka, Hrvatska.

- Nemaju ni sve države mjere istog nivoa, ali smatram da u RS do kraja aprila ne treba mijenjati ništa. Period poslije Uskrsa bit će ključ da razmotrimo šta treba raditi u maju - dodao je Šeranić.

  • Alen Šeranić
    Alen Šeranić Foto: Arhiv

Prema njegovim riječima, Republika Srspke mjere protiv koronavirusa donosi na 14 dana i one se neće mijenjati ni u narednom periodu.

Šeranić smatra da će se epidemija koronavirusa , baš kao što je i počela - postepeno - tako i gasiti i da neće biti jednog "okidača" koji će označiti njen kraj.

- Jedan segment je ponašanje epidemije u Republici Srpskoj, drugi segment je neposredno okruženje - Hrvatska, Srbija i Crna Gora, dok je važan dio i evropska dimenzija - Austrija, Njemačka, Švicarska i Slovenija, zemlje odakle nam dolazi najviše državljana BiH - ukazao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra da je cijeli region u sličnoj situaciji.

Komentari

NA VRH