SAOPĆENJE

U RS dezinfekcija bolnica i karantina te zabrana kretanja više od tri osobe

Ponovo su pozvali građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih institucija

Donesene nove mjere u RS. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

10.4.2020

Medicinski tim iz Ruske Federacije, koji je jučer stigao u Republiku Srpsku, izvršit će narednih dana dezinfekciju bolnica, domova zdravlja i karantinskih prostora u kojima borave osobe pozitivne na koronavirus.

Izdate preporuke građanima. Ilustracija

Kontrola parkova

Nakon sjednice članova Glavnog koordinacionog tima, u kojem su entitetska predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, građanima je preporučeno da na otvorenom prostoru nose zaštitne maske i rukavice, da se ne kreću u grupama koje čine više od tri osobe te da drže fizičku distancu od dva metra.

Najavljeno je i da će policija provoditi pojačane kontrole parkova, izletišta i drugih mjesta gdje postoji mogućnost okupljanja većeg broja osoba, saopćeno je iz entitetske vlade.

Propisane mjere

Data je preporuka Štabu za vanredne situacije da obaveže trgovce i druge davaoce usluga da svoje usluge u direktnom kontaktu pružaju zaštićeni maskom i rukavicama i provode propisane mjere dezinfekcije. Također, osobe koje primaju ove usluge, dužne su da budu zaštićena maskom i rukavicama.

Glavni koordinacioni tim zadužio je inspekcijske organe i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS da pojačaju kontrolu primjene svih dosadašnjih mjera Štaba za vanredne situacije.

Ponovo su pozvali građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih institucija kada je riječ o zaštiti od koronavirusa.

Apeliralo se i na osobe kojima je određena kućna izolacija, da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.