STRUČNJACI

Prof. dr. Hana Korać: Narod se dobro nosi sa pandemijom, jer u medijima ima manje politike

Na djelu su izuzetna humanost, kolegijalnost i, prije svega, posvećenost poslu svih pripadnika sigurnosnog sektora, kaže Korać

Korać: Ovo je ozbiljna sigurnosna prijetnja. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

11.4.2020

Zajedničke karakteristike svih kriza, pa i pandemije koronavirusa, ogledaju se u proizvodnji nesigurnosti, neizvjesnosti i mogućim negativnim posljedicama na sve segmente društvenog života, kazala je za „Avaz“ prof. dr. Hana Korać, kriminolog, penolog i viktimolog. 

Rizična zanimanja

Dodala je da se, u odnosu na ustrojstvo BiH, može konstatirati da je pandemija pod kontrolom, a građani BiH zaštićeni, kao i migranti. 

- Ovo je ozbiljna sigurnosna prijetnja, ljudska tragedija sa masivnim posljedicama, naročito u siromašnim i slabo razvijenim zemljama. Postoje strah i neizvjesnost hoće li i ko biti sljedeća žrtva virusa, iz koje branše, ko će biti najviše pogođen, koja su rizična zanimanja u ovoj situaciji i niz pitanja koja se nameću - istaknula je Korać.

Korać: Ovo je ozbiljna sigurnosna prijetnja. Arhiv

Prema njenim riječima, s obzirom na to da radi u sigurnosnom sektoru, na djelu su izuzetna humanost, kolegijalnost i, prije svega, posvećenost poslu svih pripadnika sigurnosnog sektora.

- Jesu li svi dovoljno zaštićeni, mislim da ne, sve ove osobe koje imaju kontakte sa potencijalnim kliconošom, trebaju biti propisno zaštićene, obučene. Pandemija je sve zadesila i s njom su se lošije ispočetka nosili jači sistemi tako da mi, u BiH, možemo reći da se za sada dobro nosimo sa pandemijom. Da se pojedinci, odnosno manjina, koja je već riziko grupa, odgovorno ponašaju poštivanjem izolacije, bilo bi još bolje stanje - pojasnila je Korać.

Ona ističe da se narod dobro nosi sa pandemijom, jer je u medijima manje politike.

Psihička oboljenja

- Građani su u najvećem broju odgovorni, strpljivi... Mladi su manje odgovorni, ali uz nadzor roditelja i kontrolu, mogu se prevenirati kontakti i smanjiti rizik. Pandemija može pogoršati posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), traume kod žrtava, kao i druga psihička oboljenja. Najveći krivci koje treba rigorozno sankcionirati su neodgovorni pojedinci koji su inficirani ili oni koji ne poštuju izolaciju - naglasila je Korać.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.