RAZGOVOR

Ambasador BiH u Norveškoj: Situacija se normalizira

Ističe da je u redovnom kontaktu, i to preko svih nivoa komunikacije, s našim državljanima

Nedim Makarević. Avaz

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

10.4.2020

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" da se stanje u toj zemlji polako normalizira kada je u pitanju koronavirus.

- Kako možemo vidjeti u posljednjih sedam dana, broj zaraženih i broj umrlih konstantno opada, što je indikacija da se virus drži pod kontrolom. Istovremeno je i premijerka Norveške najavila da će od 20. aprila u rad ponovo biti pušteni vrtići i osnovne škole, tako da i to predstavlja veliki korak ka normalizaciji cjelokupne situacije - kaže nam Makarević.

Ističe da je u redovnom kontaktu, i to preko svih nivoa komunikacije, s našim državljanima koji žive i rade u Norveškoj.

- Tu smo maksimalno da pomognemo koliko možemo. Preko socijalnih mreža svakodnevno obavještavamo naše zemljake o svemu što je relevantno i vezano za koronavirus u Norveškoj, ali istovremeno i o informacijama u Bosni i Hercegovini - kaže nam Makarević.


Nedim Makarević. Avaz

Naglašava da su u ovim uvjetima rada otežane konzularne usluge.

- Sve oko izdavanja pasoša, smrtovnica, upisa državljanstva je otežano, ali se radi. Javljaju nam se, također, građani koji se raspituju kakvo je stanje troje bh. državljana koji su oboljeli od koronavirusa. Troje naših državljana je pod ljekarskim nadzorom, najgore je prošlo i u frekventnoj smo razmjeni s građanima - ističe bh. ambasador.

Upitan da prokomentira situaciju u ostalim skandinavskim državama, naš sagovornik ističe da je, kada su u pitanju mjere, najliberalnija Švedska.

- Švedska ima poseban pristup tom problemu, ali ja sam zadužen za Norvešku i Island. Znamo da su ovdje, u Norveškoj, vlasti provele poprilično striktne mjere, zatvorili su sve javne ustanove, naložili kućni karantin, uvedene su stroge kontrole na granicama, a i aviosaobraćaj reduciran je na minimum. Barem što se tiče ovih posljednjih nekoliko dana, možemo reći da brojke pokazuju da su bili uspješni u tome - zaključuje Makarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.