MOSTAR

Novo iživljavanje vandala na Partizanskom spomen- groblju

Da se, ponovo, po ko zna koji put, dogodilo užasno iživljavanje na Partizanskom groblju , na kojem su uništene brojne spomen-ploče palim antifašistima potvrdili su i iz Udruženja antifašista Mostara.

Uništene brojne spomen-ploče. Ž. Miličević

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

10.4.2020

Partizansko spomen-groblje, nacionalni spomenik BiH, ponovo se, čak i u vrijeme epidemije koronavirusa našlo na meti vandala. 

Da se, ponovo, po ko zna koji put, dogodilo užasno iživljavanje na Partizanskom groblju , na kojem su uništene brojne spomen-ploče palim antifašistima potvrdili su i iz Udruženja antifašista Mostara.

-U vremenu policijskog sata, u vremenu ograničenog kretanja, u vremenu zabrane kretanja za mlađe od 18 godina i starije od 65 godina jahači apokalipse ponovo divljaju na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Nakon ovog neofašističkog orgijanja odgovorni za čuvanje javnog reda u gradu ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Rušenje je, po svim indicijama učinjeno noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni sa posebnim dozvolama.


Partizansko groblje snimljeno danas. Ž. Miličević

Dakle, ko je u ovom vremenu i po čijem nalogu rušio nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine?- naveli su iz UABNOR-a Mostar.

Potcrtali su „da je rušenje nacionalnih spomenika rušenje države, a za rušenje države obaveza je svih da sankcionišu izvršioce“.

-Ne prihvatamo više nedjelovanje, jer nedjelovanje je saučesništvo.

Mi antifašisti Mostara tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o ovom događaju. Pozivamo državne sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od lokalnih policijskih struktura nikada ništa ozbiljno nije poduzeto- istaknuli su u UABNOR-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.