NA LICU MJESTA

Završen sastanak HDZ-a, SDA i SNSD-a: Postignut dogovor, deblokirano 330 miliona eura

Bosna i Hercegovina do sada je pružala otpor koronavirusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja

Završen sastanak: Dogovorena raspodjela sredstava. S. Saletović

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

11.4.2020

U Sarajevu je završen sastanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a. Dogovor je postignut. Deblokirano je 330 miliona eura od MMF-a za BiH. 

Nakon sastanka, medijima se prvi obratio Johan Satler, šef Delegacije EU u BiH. 

Naglasio je da su ovo vanredna vremena, koja zahtijevaju određena vanredna rješenja.

- Bosna i Hercegovina do sada je pružala otpor koronavirusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam iz tog razloga, zajedno sa svojim kolegom, američkim ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric Nelson), danas bio domaćin sastanka sa političkim liderima, na kojima su postignuti važni dogovori u smislu mjera i daljnjeg odgovora u socioekonomskom dijelu prilika. U kontekstu toga, postignuta je saglasnost o uspostavljanju jedne grupe, odnosno kooordinacionog tijela, koje će u svom sastavu okupiti članove Fiskalnog vijeća i predstavnike nekih drugih institucija, s fokusom na socioekonomskom dijelu. Ono što je važno jeste da su lideri političkih stranaka bili u saglasnosti da postignu dogovor o raspodjeli sredstava - kazao je Satler. 



Ambasadori Nelson i Satler posredovali dogovoru - Avaz
Nakon današnjeg sastanka - Avaz
Postignut dogovor - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Mora se brže reagirati

Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kazao je nakon sastanka da mu je zadovoljstvo što je pomogao da se dogovor postigne. 

- Demokratske vlasti moraju da funkcioniraju drugačije u vrijeme kriza, postoji velika potreba za boljom koordinacijom, povjerenjem i transparentnosti i da se brže djeluje. Novo koordinaciono tijelo za ekonomsku reakciju trebalo bi da pomogne da se brže djeluje i efikasnije. Važno je da rasprava ne bude u smislu "ko je pobjednik ili gubitnik", realnost je da smo svi ujedinjeni u ovome. Patimo svi isto i izloženi smo opasnosti i svi treba da djelujemo zajedno, sve države se suočavaju s ovom krizom i ono što je bitno u oblasti zdravstva i ekonomije i što treba imati na umu je opće dobro za sve i da se zajedno borimo za to - rekao je Nelson. 

Izetbegović, Čović i Dodik: Postignut dogovor u Sarajevu. S. Saletović

Izetbegović rekao da je dogovor solidan

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da je postignut solidan dogovor, prema kojem će FBiH pripasti 62 posto, RS 38, dok će oba entiteta pomoći Brčko distriktu.

- Pomogli smo Vijeću ministara i entitetskim vladama, kako to reče ambasador Nelson. Nastavit ćemo dogovor o distribuciji u FBiH, jer kantoni nose veliki dio borbe kada je u pitanju koronavirus, zbog zdravstva, policije, biroa rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla. Taj teret će pretežno biti na kantonima tako da ćemo dogovoriti te procente u danima koji su pred nama. Podržali smo formiranje jednog "Task Forcea" ili "Akcionog tijela", koje će na dnevnoj bazi da se bavi osmišljavanjem mjera i ubrzanim reakcijama, u koje će, prije svega, ući tri premijera, dva entitetska i predsjedavajući Vijeća ministara, i uz njih potrebni ministar sigurnosti, ministar vanjske trgovine - kazao je Izetbegović.

Čović: Da nije bilo Satlera i Nelsona, teško bi pao dogovor. S. Saletović

Dragan Čović kazao je da bi, "da Satler i Nelson nisu bili domaćini ovog sastanka, teško pao dogovor".

- Mislim da sada zasjeda Fiskalno vijeće i da će telefonski formalno posao završiti. Što se tiče grupe za kooordiniranje socioekonomskog područja, mislim da ona treba biti vrlo naglašena, malobrojna, jer nama ne trebaju velike grupe. Imamo vlade, Vijeće ministara, kantonalne vlade. Kako se radi isključivo o socioekonomskom procjenjivanju stanja, osim predsjednika Vijeća ministara, moraju ga činiti i ministri finansija i to je njihov ključni zadatak. Fiskalno vijeće je, vjerovatno, završilo svoj posao, a predstavnik MMF-a je ovdje i čeka – rekao je Čović.

Dodik: Zahvaljujem ambasadorima Nelsonu i Satleru. S. Saletović

Šta je bio kamen spoticanja

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je na današnjem sastanku u Sarajevu došlo do dogovora.

- Dobra stvar je što neće doći do blokade sredstava MMF-a i što smo skoro u posljednji moment stigli, da u ovoj dinamici, koja je od MMF-a na neki način određena, na sjednicu Izvršnog odbora i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to predviđeno. Želim zahvaliti ambasadorima Satleru i Nelsonu što su uložili napor da dođe do dogovora. Bilo bi bolje da smo mi to sami učinili, jer zalažem se da nema potrebe za bilo kakvim intervencijama - rekao je.

Novinarima je odgovorio šta je bio kamen spoticanja kada su u pitanju sredstva MMF-a.

- Kamen spoticanja je bila sjednica Fiskalnog vijeća, gdje su jučer došli Srbi i Hrvati, a Bošnjaci nisu - kratko je kazao Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.