REAKCIJE

Prof. dr. Ksenija Miladinović: Za obdukcije ne treba nikakva posebna oprema

Obraćanje doktorice Đuran je nepotrebno i ispolitizirano, rekla je Miladinović

Miladinović: Oštro osudili stav Udruženja patologa. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

11.4.2020

Ljekarska komora Kantona Sarajevo oštro je osudila stav Udruženja patologa Federacije BiH da se ne preporučuju obdukcije umrlih od koronavirusa zbog nepostojanja odgovarajućih uvjeta za njihovu realizaciju. U oštroj reakciji za "Avaz" predsjednica prof. dr. Ksenija Miladinović komentirala je i sinoćnji skandalozni istup patologinje Aleksandre Đurić. 

- Takvo obraćanje je nepotrebno i ispolitizirano - kazala je dr. Miladinović. 

Dalje, podcrtala je da su je i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije rekao da nema problema da se rade obdukcije s bazičnom opremom i zaštitom.

- To znači da ne treba nikakva ekstra oprema nego da je dovoljno raditi sa zaštitnom maskom, vizirom i gumenim vrećama. Obdukcije se mogu raditi u jednoj prostoriji koja će biti posvećena samo tome sve dok ne bude poduzeta i naručena neka sofisticiranija oprema - rekla je Miladinović.


Davno trebali nabaviti opremu

Dodaje da hirurzi nad živim čovjekom najnormalnije obavljaju operacije sa zaštitnom opremom, a sada je polemika koja se vodi da li u mrtvom čovjeku ima ili nema virusa. 

- Pa, normalno je da ima virusa u fluidima, ali ukoliko su zaštićeni, neće im ništa biti. Komora je protiv izjašnjenja Udruženja i ne možemo sada odustati zbog nekih što nije dovoljno - smatra Miladinović.

Dodaje da se, za početak, mora početi sa zaštitom pa se, onda, može tražiti neka još bolja. 

- Pandemija je počela prije četiri mjeseca i smatram da su sve zdravstvene ustanove do sada trebale da poduzmu korake, kao što je zdravstvo poduzelo za pacijente. Prema mom mišljenju, trebaju da poduzmu sve, a ne da govore da nemaju. I mi smo tražili i poduzimali. Ne treba se voditi polemika da nemaju, trebaju što hitnije poduzeti korake da nabave sve što im treba - kaže Miladinović te dodaje da obdukcija neće biti mnogo, a najvažnije je raditi sudske odluke. 

Nije njeno da komentira

Predsjednica Ljekarske komore KS osvrnula se i na stavove doktorice Aleksandre Đuran.  

- Ona je previše ispolitizirala, nije bitno ko govori, da li to bila Sebija Izetbegović ili Ksenija Miladinović, ili bilo koji doktor iz opće prakse. Takav ton i rječnik ne smije imati. Nije njeno da komentira. Mi u kodeksu imamo član 19, koji kaže da se ljekar mora kolegijalno ponašati prema svojim kolegama isto onako kako očekuje da se i kolege ponašaju prema njemu. Istup ljekara u javnosti ne smije biti takav, ispolitiziran - zaključila je Miladinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.