SARAJEVO

Dodik: Gubici u RS mogli bi dostići i milijardu KM, ali moramo sačuvati radna mjesta

Bit će formirani posebni fondovi za mikro i mala preduzeća, za komunalna preduzeća, za preduzeća koja su pretrpjela štetu te fond za podršku zdravstvenim institucijama

Milorad Dodik. Avaz

Srna

11.4.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istaknuli su danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos epidemiji koronavirusa i njenim posljedicama na ekonomiju, započeti projekti neće biti obustavljeni te da će biti preduzete sve moguće mjere da se sačuvaju radna mjesta.

Na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu s načelnikom općine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem, načelnikom Odjeljenja za finansije u Općini Istočna Ilidža Bojanom Đurović, direktorom Republičkog zavoda za zapošljavanje Miroslavom Vujičićem i vršiocem dužnosti direktora Bolnice "Srbija" Nebojšom Šešlijom, Višković i Dodik predstavili su mjere koje će biti preduzete radi suzbijanja posljedica epidemije na privredu u Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio da se gubici zbog posljedica pandemije koronavirusa svakodnevno akumuliraju i da će, u skladu s određenim procjenama, biti od 750 miliona do milijardu KM. 

- To je procjena štete koju možemo imati usljed epidemije i u tom pogledu pripremamo mjere kako pomoći privredi i sačuvati radna mjesta - rekao je Dodik.

Premijer RS naglasio je da će biti formirani posebni fondovi za mikro i mala preduzeća, za komunalna preduzeća, za preduzeća koja su pretrpjela štetu te fond za podršku zdravstvenim institucijama. 

Zvaničnici RS istaknuli su da je opredjeljenje institucija da ne smije doći do smanjenja plaća zaposlenih i da se radna mjesta moraju sačuvaju.

Na sastanku je naglašeno da neće doći do smanjenja investicija niti obustavljanja radova na započetim projektima, što je od velikog značaja za svaku lokalnu zajednicu.

Sagovornci su ocijenili da je potrebno smanjiti troškove koji se odnose na kupovinu službenih vozila, dnevnice, troškove putovanja, ali da projekti ne smiju biti zaustavljeni.

Na sastanku održanom u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, konstatirano je da će, usljed epidemije koronavirusa, doći i do pada prihoda u lokalnim zajednicama, što će dovesti do rebalansa i restrukturiranja budžeta.

Dodik i Višković podržali su mjere koje preduzimaju općinski štabovi za vanredne situacije radi suzbijanja epidemije koronavirusa te su zahvalili stanovnicima Istočnog Sarajeva na disciplini i pridržavanju mjera zaštite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.