REAKCIJA

Čović: Trebat će nam milijarde eura da bismo odgovorili na sve izazove

Za mene je bilo važno da izbjegnemo bilo kakve zamke u raspodjeli sredstava nižim razinama vlasti kako bi i oni izdržali ovaj udar, jer 90 posto zdravstva je u nadležnosti kantona

Čović: Važan dogovor. Avaz

Avaz.ba

11.4.2020

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju ubuduće sami mnogo brže, uvažavajući realnosti u zemlji, postizati dogovore o pitanjima kao što je Pismo namjere MMF-u.

- Ovo je primarno socijalno-ekonomska pomoć da bi se stabiliziralo stanje zbog koronavirusa. Ovo nisu klasični stand-by aranžmani ni sa MMF-om, a ni s drugim finansijskim institucijama.

Za mene je bilo važno da izbjegnemo bilo kakve zamke u raspodjeli sredstava nižim razinama vlasti, kako bi i oni izdržali ovaj udar, jer je 90 posto zdravstva u nadležnosti kantona.

Također, 70 posto nadležnosti u oblasti zavoda za zapošljavanje je, također, u nadležnosti kantona. Dobro je da možemo pravodobno reagirati kako bi se ublažio udar u ovim oblastima.

Naša je procjena da će trebati nekoliko milijardi eura da bismo ozbiljnije odgovorili na sve izazove koje će nam nametnuti ova situacija – kazao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.