BILANS

Gotovo 200 radnji u FBiH podiglo cijene, inspekcija ih kaznila s ukupno 300.000 KM

Do sada za 17.031 osobu istekla mjera izolacije

Anis Ajdinović. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2020

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je da je do danas kažnjeno gotovo 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica.

Kako je objasnio, od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM. 

Kako je rekao, 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak.

- Trenutno su izdata 24.743 rješenja o izolaciji i broj opada jer imamo sve manje putnika koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U posljednjih 24 sata za 193 osobe donesena je odluka o karantinu, a najviše je takvih u Unsko-sanskom kantonu, 72, zbog broja ulazaka u Bih upravo u tom dijelu zemlje - rekao je Ajdinović.

Kako je rekao, na Maljevcu je došlo i do preopterećenja jer nije bilo dovoljno šatora, pa su vlasti USK-a zamoljene da probaju naći rješenje s hotelskim vlasnicima kako bi se njihovi objekti pretvorili u prihvatilišta, odnosno karantine.

Ajdinović je kazao i da je do sada za 17.031 osobu istekla mjera izolacije.

- Nastavimo ići pravim putem, donesene su ispravne mjere koje su spriječile širenje koronavirusa u BiH - rekao je Ajdinović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.