SARAJEVO

U Domovima zdravlja KS 250 uposlenih u martu otišlo na bolovanje

Ahmić kaže da je 101 ljekar otvorio bolovanje i 148 medicinskih sestara, odnosno tehničara

Ahmić: Sve provjeriti. A vaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

12.4.2020

Doktor Muhamed Ahmić, novi direktor Doma zdravlja KS, koji je prošle sedmice na ovoj poziciji zamijenio Mehmeda Kulića, kazao nam je danas da je u ovoj medicinskoj ustanovi više od 265 osoba na bolovanju.

No, kako nam je potvrdio, nije uspio napraviti analizu, s obzirom na to da je tek nekoliko dana na ovoj poziciji, je li riječ o povećanju bolovanja u odnosu na isti period lani.

 - Stvarno ne znam da li je riječ o povećanju, ali odmah sam zatražio da se utvrdi koliko je ljudi na bolovanju. Što se tiče ove ustanove, mi imamo po dva osnova odsutno zdravstveno osoblje. Prvi je da je po preporuci Kriznog štaba FBiH omogućeno plaćeno odsustvo roditeljima djece do 10 godina starosti. To pravo koristi deset ljekara i 15 medicinskih sestara, odnosno tehničara. Naravno, sve uz saglasnost njihovih šefova u službama - kaže dr. Ahmić.


Ahmić: Potrebna dublja analiza. Avaz

On nam je pojasnio da je po drugom osnovu, a radi se o podacima za mart, 101 ljekar otvorio bolovanje i 148 medicinskih sestara, odnosno tehničara.

 - Moram reći da zaista nisam stigao napraviti neku kvalitetniju analizu tih bolovanja, jer nije bilo vremena. Za kvalitetniju ocjenu potrebna je bolja, dublja analiza. Kada se pogleda da je oko 2.200 uposlenih u Domovima zdravlja, ispada oko 10 posto da je na bolovanju. Jedino što sam mogao zamoliti ljekare jeste da se pooštre kriteriji i da će nekritično otvaranje bolovanja biti sankcionirano - kaže Ahmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.