NAŠA TEMA

Poljoprivrednici: Proizvest ćemo mi, ali kome ćemo to prodati

Mi u ovom trenutku proizvodimo 10 posto potrebne hrane, kaže Herceg

Oko 60 posto površina u BiH neobrađeno. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

12.4.2020

Entitetske vlasti u BiH pozvale su sve poljoprivrednike da zasiju i proizvedu maksimalne količine hrane koja će našim građanima trebati radi lakšeg prevazilaženja krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Ratari su za „Avaz“ kazali da su oni spremni da poslušaju vlast, ali da im je još nejasno ko će otkupiti sve što oni proizvedu i kako će se dijeliti novac koji je obećan za podršku poljoprivrednicima u ovim teškim trenucima.

Značaj ratara

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg za „Avaz“ je kazao da ovo jeste historijska prilika da se poljoprivreda digne s koljena i da vlast shvati njihov značaj.

- Poljoprivreda je u BiH sigurno bila u opadanju posljednjih godina, imamo oko 60 posto neobrađenih površina. Međutim, sistem razvoja koji pripada državnim organima dosad je zakazao. Mi u ovom trenutku proizvodimo 10 posto potrebne hrane, ali ovo jeste šansa da donosioci odluka shvate da mi moramo proizvoditi svoju hranu - istakao je Herceg.

Herceg: Moramo proizvoditi svoju hranu. Arhiv

Dodao je da se postavlja pitanje ko će i kako podijeliti ratarima milione pomoći koji se najavljuju proteklih dana. 

- Kako će ti milioni doći do ratara? Moramo to uraditi organizirano, s gazdinstvima, sa specijalnim centrima za razvoj, da bismo na kraju imali stabilne proizvođače. Ali poseban je problem što se u BiH uvozi sve i svašta, a ono malo domaćih proizvoda nema ko da otkupi. Ratari trenutno nemaju novca koji bi mogli uložiti u dodatnu proizvodnju - pojasnio je Herceg.

Urediti tržište

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Vladimir Usorac za „Avaz“ je rekao da je ključno da se uredi tržište.

- Da ne bude kao dosad, da imamo bikove, svinje, a da nemamo kome to prodati. Mesari ne rade, veliki lanci uzimaju robu od uvoznika i domaći ratari su ostali bez tržišta. Poljoprivrednici su na koljenima prvenstveno jer nemamo kome prodati svoj proizvod. To se treba riješiti prije pozivanja ratara da zasiju veće površine - smatra Usorac.  

Usorac: Ovo je ipak dobra prilika. Arhiv

Dodao je da se mali poljoprivrednici u BiH, a kojih je većina, ne mogu nositi s velikim uvoznicima poljoprivrednih proizvoda.

- Ovo je prilika, sad se vidi da su se svi zatvorili u svoje granice i sad je svima jasno koliko je bitno ono što sami proizvedemo - naglasio je Usorac.

Savjeti poljoprivrednicima

- I pored svih problema, opet bih pozvao svoje kolege, ratare da zasiju maksimalno koliko mogu. Ali poziv i za donosioce odluka da se pobrinu o viškovima koji će se pojaviti. Možda se najbolje u ovom trenutku fokusirati na jednosezonsku proizvodnju. Treba zasijati krompir, luk, mrkvu, krastavac, bobičasto voće, ljekovito bilje i, naravno, žitarice - poručio je Herceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.