RIJEČ STRUKE

Šukrija Zvizdić: Niko ne zna kad će ovo proći

Virus mora proći, ono što se kaže, kroz narod i naš imuni sistem mora da ga upozna

Zvizdić: Ne smije biti popuštanja. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

13.4.2020

Ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof. dr. Šukrija Zvizdić rekao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ da niko ne zna kada će pandemija koronavirusa proći i da svi oni koji tvrde suprotno, jednostavno, nisu u pravu.

On je upozorio da je jedna stvar vrlo jasna, a to je da ne smije biti nikakvog popuštanja u poduzetim mjerama, ma kako one bile restriktivne.

Teško bez vakcine

Zvizdić smatra da će se bez vakcine i lijeka, i uz sve mjere koje su poduzete, virus samo staviti pod kontrolu.

- Sve te priče, bit će vakcina za šest mjeseci, za godinu su neodgovorne. Potrebno je da prođe određeno vrijeme da se vakcina pojavi. Nekad je trebalo deset godina, sada su potrebne tri. I uz sve mjere, vakcinu i lijek, pokušat će se samo riješiti problem da se virusna infekcija stavi pod kontrolu i ništa drugo - smatra Zvizdić.


Zvizdić: Mora se zaraziti određeni broj osoba. Agencije

Virusi se zbog puno razloga povuku, kao što su se mnogi virus povlačili ili da u blažoj formi ostane u prirodi. Ali Zvizdić kaže da virus mora ''proći kroz populaciju''.


- Virus mora proći, ono što se kaže, kroz narod i naš imuni sistem mora da ga upozna, da se on adaptira na čovjeka i čovjek na virus. Virus je mikroorganizam koji se razlikuje od svih drugih mikroorganizama jer on nije živo biće. Tako da sve one priče umire li virus kad umre čovjek ne stoje. Čovjek umre, a virusi imaju drugi put nestajanja - ističe Zvizdić.


Uzlazna putanja

Tvrdi da je ovo tek početak, tačnije blaga uzlazna putanja, ali da je zaustavljen prvi val masovne zaraze. Ocijenio je da ne treba vršiti socijalnu distancu, nego fizičku.

- Ovo je blaga uzlazna putanja koja još nije dostigla svoj vrhunac. Nema spuštanja ni blizu. Za to još treba vremena. Ne smije nijedan štab ni pomisliti da popusti donesenim mjerama. Ako se budu ublažavale mjere, mora sve ići postepeno. Nema te osobe koja ima imalo mozga da može reći kada će ovo proći. Niko to ne zna. Svi što kažu još dvije-tri sedmice, nisu u pravu. Ovo će trajati dok se populacija postupno ne inficira simptomima - tvrdi Zvizdić.


Virus ne želi da njegov domaćin umre

Profesor tvrdi da koronavirus ne želi da njegov domaćin umre i da ostane bez njega.

- Virus želi da se adaptira. Tako je bilo kroz historiju čovječanstva, on se mora adaptirati na čovjeka i obrnuto i onda bi bilo najbolje da se nađe jedan sklad - kaže Zvizdić. Što se tiče temperature, on kaže da su se s višom tjelesnom temperaturom respiratorni virusi ranije povlačili, ali da za ovaj niko ne zna, jer se tek pojavio.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.