RAZGOVOR

Nenadić i Nelson: Centralizirani sistem nabavke putem UNDP-a dao je odlične rezultate

U Sarajevu trenutno 70 osoba pozitivno na koronavirus, a četvero ih je, nažalost, umrlo

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je telefonski danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom. Press KS

Avaz.ba

13.4.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je telefonski danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom (Eric) o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo. 

Ovim povodom, informirao je ambasadora da je u Sarajevu trenutno 70 osoba pozitivno na koronavirus, a četvero ih je, nažalost, umrlo. Upoznao ga je i s funkcioniranjem karantina i mogućnostima njegovog proširenja, kao i s izolatorijima, te nabavkom medicinske i zaštitne opreme. 

Ambasador i premijer su se složili da je model koji su zajedno dogovorili, a tiče se uspostave centraliziranog sistema nabavke putem UNDP-a, dao odlične rezultate.

- Ovaj način isporuke je dovoljno efikasan, ekonomičan i transparentan. Vlada KS je zajedno s UNDP-em našla dobar model da svoja sredstva multiplicira, tako da na svoj uloženi novac, UNDP nudi dio svojih sredstava, čime se ta sredstva multipliciraju - naglasio je Nenadić.


Nenadić: S privrednicima i drugim akterima u ovom procesu radi se na unapređivanju stanja u ovoj oblasti. Arhiv

Tokom telefonskog razgovora, ambasador Nelson se interesirao o unapređivanju primarne zdravstvene zaštite, kao i o privrednim i drugim aktivnostima koje se provode u Kantonu Sarajevo. Premijer ga je informirao da su poduzete kratkoročne mjere za mart, a sve s ciljem da se broj prijavljenih osoba na biro, njih 1.813, od 18. 3. 2020. godine do danas stabilizira. 

- S privrednicima i drugim akterima u ovom procesu se radi na unapređenju stanja u ovoj oblasti. Najprije u pogledu zaustavljanja otkaza ljudi, a u pripremi je i plan srednjoročnih mjera koji će se razrađivati u odnosu na mjere koje poduzima Vlada Federacije BiH, ali u ovisnosti o rezultatima Javnog poziva koje nadležno Ministarstvo privrede sad realizira - najavio je Nenadić. 



Ambasador Nelson interesirao se o unapređivanju primarne zdravstvene zaštite. Arhiv

Nastavit će se aktivnosti s predstavnicima općina, Grada, s privrednicima i predstavnicima Ekonomsko-socijalnog vijeća i sindikata kako bi se situacija tokom i nakon krize stavila pod kontrolu. Ambasador je naglasio da je vidljivo koliko Vlada KS radi odgovorno i vrijedno svoj posao, što pokazuju rezultati u odnosu na druge dijelove BiH. Prema njegovom mišljenju, poduzimaju se dobre mjere i značajno je povećan broj testiranja od početka pandemije.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih izazova je raspodjela pomoći, kao i uspostava transparentnih i mjerljivih kriterija za pomoć svim onima kojima je ta pomoć potrebna. Dogovoreno je da se nastavi redovna komunikacija na najvišem nivou između Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Kantona Sarajevo, saopćio je Press KS.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.