ZENICA Organizacija bolnice prilagođena novonastalim okolnostima

Skomorac: Sve usluge podići ćemo na viši nivo

Očekuju pozitivne efekte nakon posjete Šefika Džaferovića i Fadila Novalića

D. Pašalić / Avaz.ba

Skomorac: Ohrabren obećanjima

Foto: Arhiv


- Imali smo čast primiti u goste predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, federalnog i kantonalnog premijera Fadila Novalića i Mirzu Ganića, da im prezentiramo sve šta je bolnica i uopće Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona poduzeo u realizaciji zdravstvenog sistema - kazao je Rasim Skomorac, direktor zeničke bolnice.

Dodaje da je posebno prezentiran način organizacije bolnice kako bi se prilagodili novonastalim okolnostima i osigurali da ova ustanova u svakom trenutku može pružiti svim pacijentima potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Zadovoljavajući način

Prema riječima Skomorca, naredbama i organizacijom viših struktura, prilagodili su organizaciju i proveli sve što je trebalo.

- Obezbijedili smo puteve kretanja i za sumnjive, pozitivne i negativne pacijente. I dalje smo u mogućnosti da pružimo sve neophodne zdravstvene usluge za sve one kojima je potrebna.

Dakle, svaku vrstu usluge, bez obzira da li se radi o hiruškoj ili ne. Od početka smo se organizirali i to funkcionira na zadovoljavajući način - kaže Skomorac. 

  • Upoznali goste s aktuelnim stanjem

    Upoznali goste s aktuelnim stanjem

    Foto: D. Pašalić


Ističe da su prvi imali pacijenta s infekcijom koronavirusa, operaciju pacijenta inficiranog koronavirusom, jedni od prvih imali incident s ulaskom inficiranog pacijenta u bolnicu, ali su sve to sanirali.

- Praktično smo u roku od osam sati sve pacijente ispremještali, izolirali svo osoblje koje je bilo u kontaktu i zaštitili, a to je dalo rezultata - poručio je Skomorac.  

Stiže oprema

Nakon ove posjete i obećanja, dodaje direktor, koja je iznio premijer, a koja će doći u medicinskoj i zaštitnoj opremi koju očekuju s nivoa federacije, sve usluge podići će na viši nivo.

- Stigla je sva oprema za PCR aparat i u toku ove sedmice očekujemo da stignu još neke sitnice. Možda ćemo krajem ove ili početkom naredne sedmice, dok stignu i dovoljne količine testova, moći pružati uslugu testiranja na koronavirus - zaključio je Skomorac.

NA VRH

Podijeli članak na