ZAHTJEV

Krizni štab privrednika FBiH uputio zahtjev za hitno otvaranje GP Izačić

Upućeni zahtjev od iznimne je važnosti privrednicima, a naročito privrednicima s područja Unsko-sanskog kantona

Granični prijelaz Izačić. Avaz

Avaz.ba

13.4.2020

Krizni štab privrednika Federacije Bosne i Hercegovine, koji djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, uputio je Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje pri Vijeću ministara BiH inicijativu za hitno otvaranje graničnog prijelaza Izačić u funkciji transporta robe, u saradnji sa Štabom civilne zaštite Republike Hrvatske. 


Odvijanje transporta robe

Upućeni zahtjev od iznimne je važnosti privrednicima, a naročito privrednicima s područja Unsko-sanskog kantona. Naime, ukoliko se upućeni zahtjev ne omogući, privrednici, a naročito privrednici Unsko-sanskog kantona doći će u situaciju potpune obustave odvijanja transporta robe, što za posljedicu ima ne samo oskudicu životnih namirnica, lijekova i sirovina potrebnih za proizvodnju, već i brojne otkaze radnicima, kako u transportu tako i u kompanijama za čije se potrebe obavlja transport.

Kao obrazloženje za navedeno, Krizni štab privrednika ističe konkretne informacije sa terena, kada su 23.03.2020. u isto vrijeme krenula dva kamiona iz Velike Kladuše, jedan prema Sloveniji, a drugi prema Albaniji. Kamion koji je otišao za Tiranu, izvršio je istovar i utovar robe, te se vratio 25. 3. 2020., dok kamion koji je išao za Sloveniju u navedenom periodu nije bio ni napustio granicu Bosne i Hercegovine nego je još stajao u koloni na GP Stara Gradiška.


GP Izačić. Avaz

Upućeni zahtjev za hitno otvaranje graničnog prijelaza Izačić je neophodan i zbog porasta ukupnih troškova prijevoza. Naime, prema informacijama s terena privrednika Unsko-sanskog kantona, troškovi prijevoza na relaciji Velika Kladuša – Ljubljana (tour retour – cca 452 km) iznosili su 463,16 KM, dok sada zbog ograničenog prijelaza na graničnom prijelazu Stara Gradiška, ruta prijevoza je povećana i iznosi cca 975 km, a ukupni troškovi 1.851,36 KM.


Hitno djelovanje

Shodno svemu navedenom, Krizni štab privrednika FBiH zatražio je hitno djelovanje prema gore navedenim problematikama, u saradnji sa nadležnim organima Republike Hrvatske, prema načinu iznesenom u aktu Evropske unije, te bez odugovlačenja ispunjavanje zadatka prema šest balkanskih država u koje spada i Bosna i Hercegovina, kod Trajnog tajništva Transportne zajednice, a u cilju omogućavanja nesmetanog transporta u sve zemlje EU, bez dodatnog zadržavanja na granicama EU, te prestanak mjera kojim se ograničavaju vozači teretnih vozila koji obavljaju transport kroz zemlje EU, naročito Republiku Hrvatsku.

Reguliranjem navedenih problema omogućava se održivo poslovanje, očuvanje radnih mjesta, te ublažavanje gubitaka i posljedica koje sve kompanije u velikoj mjeri već osjete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.