SASTANCI

Uskoro egzistencijalna naknada demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Pravo na egzistencijalnu naknadu po federalnom zakonu u Kantonu Sarajevo ostvarilo skoro 1.600 branilaca

Bukvarević i Grabovica razgovarali o oblasti boračko-invalidske zaštite. Fena

Avaz.ba / Fena

14.4.2020

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u nastavku posjete kantonima održao je radni sastanak sa ministrom za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Hajrudinom Grabovicom.

Tema sastanka bila je oblast boračko-invalidske zaštite i donošenje izmjena i dopuna zakonskih akata radi omogućavanja ostvarivanja prava na egzistencijalnu naknadu demobilisanim braniocima koji su mlađi od 57 godina i nemaju nikakvih primanja. 

Bukvarević je kazao da je pravo na egzistencijalnu naknadu po federalnom zakonu u Kantonu Sarajevo ostvarilo skoro 1.600 branilaca, a iz federalnog budžeta skoro šest miliona KM mjesečno se izdvaja za skoro 21.000 korisnika sa područja Kantona Sarajevo. 

Grabovica je izvijestio Bukvarevića da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja Bosne i Hercegovine prošao javnu raspravu.


Sa sastanka Bukvarevića i Grabovice. Fena

Vlada KS utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca BiH i uputila ga Skupštini, koja treba da ga, prema očekivanjima, usvoji do kraja aprila, nakon čega će se procedura završiti, a branioci će moći aplicirati već u maju i ostvariti prava od juna.

Imajući u vidu da u narednom periodu slijedi veliki broj značajnih datuma, dogovoreno je zajedničko obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH, u Sarajevu, u skladu sa preporukama nadležnih, a saradnja će biti nastavljena i u okviru obilježavanja svih drugih značajnih datuma iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata koji nam dolaze, jer je to naša trajna zadaća i obaveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.