NEMA RASTA

Musa: FBiH u šestoj sedmici, situacija pod kontrolom

Pojasnio i koja je razlika između klasičnog testiranja na prisustvo koronavirusa i serološkog testiranja

Sanjin Musa. Avaz

Piše: Avaz.ba

14.4.2020

FBiH je u šestoj sedmici od kako je evidentiran prvi slučaj koronavirusa i činjenica je da postoji prijenos u zajednici, ali da je on kontroliran, rekao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH. 

- Nemamo onu situaciju koju smo htjeli da izbjegnemo to je ubrzani eksponencijalni porast broja slučajeva. Ono što također primjećujemo je da imamo određena područja gdje je veći broj potvrđenih slučajeva što govori u prilog tome da lokalna transmisija nije sinhronizirana i da je samim tim zahtijeva dodatne mjere opreza - rekao je Musa. 

On je naveo kako su zadovoljni dosadašnjom situacijom, te da porast broja oboljelih nije detektirana. 

S današnje pres-konferencije. Avaz

Musa je pojasnio i koja je razlika između klasičnog testiranja na prisustvo koronavirusa i serološkog testiranja kakvo je provedeno u Goraždu. 

- Pod klasičnim se smatra molekularno testiranje, ovo nešto što ponavljamo iz dana u dan, putem briseva. Ono što je važnost ovih seroloških testiranja, koje je pokazalo, u ovom slučaju, da imamo osobe koje su imale vrlo blage simptome, preboljeli su tu svoju bolest, ali su doprinijeli prijenosu infekcije na druge ljude i pomaže nam da otkrijemo tu prisutnu infekciju da je neko prebolovao bolest. Nama govori i o imunitetu, da saznamo koliko ljudi ima imunitet i kako da prilagodimo naš odgovor u budućnosti - rekao je Musa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.