SREBRENICA

Hoće li se ove godine održati "Marš mira"?

Munir Habibović se nada da će biti obavljena dženaza i ukop identificiranih žrtava genocida

Sa prošlogodišnjeg "Marša mira". Arhiv

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

14.4.2020

Predsjednik Pododbora "Marš mira 2020" Munir Habibović kaže za "Avaz" da pripreme za ovu manifestaciju teku ustaljenom dinamikom.

Nada se da će 11. jula biti organizirana dženaza i ukop identificiranih žrtava genocida te se stoga ništa ne prepušta slučaju te naglašava da se pripreme odvijaju prema planu. Kaže da su članovi Pododbora već obišli polovinu trase "Marša mira" od Potočara do Nezuka. 

- Ima odrona na trasi, palog drveća i zaraslog korova i sve to treba na vrijeme otkloniti. Za te poslove, kao i uređenje dva kampa, potrebno je vrijeme i novac i zato smo svi angažirani, bez obzira na to hoće li ove godine biti obilježena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice - pojasnio je Habibović. 

Habibović: Pripreme se odvijaju prema planu. S. Smajlović

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida, kaže da postoje dvije verzije organizacije komemoracije 11. jula.

- Prva je, ako mjere zabrane kretanja budu ukinute, da se komemoracija održi dosadašnjom uhodanom praksom, a druga je da to bude s ograničenim brojem posjetilaca.

To znači da bi komemoraciji prisustvovale samo porodice žrtava, a druga po značaju manifestacija "Marš mira 2020" imala bi ograničen broj učesnika - smatra Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.