RUKA POMOĆI

Bolnice u SBK spremne liječiti pacijente iz drugih kantona

Respiratori u našoj bolnici nisu respiratori samo građana SBK nego svih građana BiH, rekao je Valjan

Valjan: Liječe pacijente oboljele od koronavirusa. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

14.4.2020

Bolnice u Srednjobosanskom kantonu spremne su liječiti sve pacijente oboljele od koronavirusa, čak i one teške.

Ruku pomoći spremne su pružiti i pacijentima iz drugih kantona, naglasili su direktori tri bolnice, JU Bolnica Travnik, Bolnice za plućne bolesti TBC Travnik i Bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila.

Nema bježanja

- Problema s bolovanjima radnika nema, zaštitne opreme ima dovoljno, svi su timovi spremni - kazao je doktor Velimir Valjan, direktor bolnice u Novoj Biloj.

Dodao je da na raspolaganju imaju šest respiratora i četiri anesteziološka aparata, a po još jedan su naručili i čekaju isporuku.

- U ovom trenutku, zdravstveni radnici našeg kantona spremni su pomoći svakome kome je pomoć potrebna. Nema bježanja. Imamo kapacitet, imamo zaštitnu opremu da zaštitimo osoblje i pacijente, nikakav problem ne bi bio da prihvatimo i liječimo pacijente iz drugih kantona, gdje je zdravstveni sistem pretrpan.

Respiratori u našoj bolnici nisu respiratori samo građana SBK nego svih građana BiH. Ako postoji situacija gdje treba pomoći, mi ćemo prihvatiti i liječiti te pacijente - rekao je Valjan. 


Mogu odoljeti udaru. D. Pucar

Da je sve spremno, kaže i Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti, koja je već primila pacijente zaražene koronavirusom.

- Možemo odmah primiti od 70 do 75 ljudi, prilično smo se dobro prilagodili. Mislim da možemo nekoliko mjeseci odoljeti udaru s onim što smo nabavili, a i radnici su dobro opremljeni - rekao je Abdulović.

Još jedna od ustanova u kojoj su smješteni zaraženi koronavirusom je i JU Bolnica Travnik, čiji direktor Mirsad Granov kaže da je pozitivno poslovanje iz ranijih godina pomoglo bolnicama u nabavci opreme.

Čekali odgovor

- Doveli smo naše ustanove u stanje spremnosti za drugi val virusa. Sve tri bolničke institucije maksimalno su se pripremile i mi ovog trenutka veoma korektno liječimo bolesnike, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a imaju i Covid-19 - rekao je Granov.

Podsjetimo, SBK je sedmicama čekao na odgovor kliničkih centara iz Mostara i Sarajeva mogu li tamo slati najteže pacijente. IZ KCUS-a još nisu odgovorili, a iz Sveučilišne bolnice u Mostaru poslali su pozitivan odgovor, ali tek nakon posjete Dragana Čovića srednjoj Bosni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.