COVID-19

Radončić posjetio VSTV: Hitno početi rad na obdukcijama u Federaciji BiH u skladu s tužilačkim naredbama

Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu

Ministar Radončić i predsjednik Tegeltija razmijenili informacije. VSTV BiH

Avaz.ba

15.4.2020

U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas, 15. aprila 2020. godine, održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije u vezi s funkcioniranjem sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u BiH.

Ministar Radončić i predsjednik Tegeltija razmijenili su informacije i razgovarali o više važnih tema u vezi s funkcioniranjem i saradnjom sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH za vrijeme pandemije te su zaključili sljedeće:

- Sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti usljed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

- Saradnja između sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti.


Ministar Radončić podržao je inicijativu za donošenje propisa za omogućavanje online suđenja. VSTVBiH

- Radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana, potrebno je hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, u skladu s inicijativom VSTV-a BiH. 

- Ministar sigurnosti BiH podržao je inicijativu VSTV-a BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje online suđenja u BiH.

- Ministar sigurnosti BiH i predsjednik VSTV-a BiH pozvali su vještake obducente u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji BiH u skladu s tužilačkim naredbama, smatrajući daljnju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

- Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu sastanaka koji će sigurno u budućnosti unaprijediti saradnju između pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.