BANJA LUKA

Vlada RS zbog koronavirusa reaktivira rad Fonda solidarnosti

Ministarstvo finansija zaduženo je da iz ovogodišnjeg budžeta, radi provođenja navedenih mjera, osigura 50.000.000 KM

Prijedlog ove uredbe upućen je entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović. Vlada RS

Avaz.ba / Fena

15.4.2020

Vlada Republike Srpske (RS) danas je na vanrednoj sjednici u Banjoj Luci prihvatila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Ovom uredbom sa zakonskom snagom uređuju se status, djelatnost, organizacija Fonda solidarnosti za obnovu RS, izvori sredstava, upravljanje i raspolaganje namjenskim sredstvima, uspostavljanje Jedinstvenog registra šteta i način sanacije štete.

- Razlozi za donošenje ove uredbe sa zakonskom snagom sadržani su u potrebi reaktiviranja djelatnosti Fonda solidarnosti za obnovu RS s obzirom na to da je provođenje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa na teritoriji RS dovelo do poteškoća koje privredni subjekti imaju u svom poslovanju - saopćeno je iz entitetske vlade.

Sa sjednice: Spriječiti širenje zaraze. Vlada RS

Prijedlog ove uredbe upućen je entitetskoj predsjednici Željki Cvijanović da, u skladu s ustavnim ovlaštenjima, donese Uredbu sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Entitetska vlada usvojila je i informaciju o osiguravanju sredstava za Fond solidarnosti RS radi provođenja mjera za sprečavanje širenja  koronavirusa i ublažavanja posljedica na privredu i stanovništvo Republike Srpske.

Ministarstvo finansija zaduženo je da iz ovogodišnjeg budžeta, radi provođenja navedenih mjera, osigura sredstva u iznosu od 50.000.000 KM i doznači ih na račun Fonda solidarnosti za obnovu RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.