VIDEOSASTANAK Razmatrala se aktuelna politička i ekonomska situacija

HNS: Ako uvjeti ne dopuste raspisivanje, odgoditi lokalne izbore

Uz ovakve mjere, nemoguće je zakonski organizirati izbore

Fena
15.04.2020 14:32

Videosastanak HNS-a

Foto: HNS

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH razmatrao je na videosastanku aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom ukazao na potrebu hitnog političkog djelovanja kako bi se ublažile posljedice pandemije Covida-19 na domaću ekonomiju.

Hrvatski narodni sabor pozvao je Vladu Federacije BiH na značajno povećanje transfera iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti kako bi se vitalni sistem kantona, gradova i općina očuvao, saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Poslan je poziv na zakonski utemeljeno djelovanje Centralne izborne komisije. Hrvatski narodni sabor neće podržati rješenja koja nisu u mjerodavnosti CIK-a i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju. 

- Komentirajući održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će, uz ovakve mjere, biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uvjeti ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se lokalni izbori odgode - poručili su iz HNS-a.

Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine "na donošenje zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava o tom pitanju".

NA VRH