RAZGOVOR

Pašić: Neću povući odluku, rudari nisu dobili smanjene plaće

Uprava Rudnika nije svim radnicima isplatila stimulativne dodatke na plaće, koji se mogu, a ne moraju isplatiti, pojašnjava Pašić

Rudnika mrkog uglja Zenica. Arhiv

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

15.4.2020

Stanje je i dalje nepromijenjeno, odnosno kao jučer. Proizvodnja ne ide, jer radnici nisu sišli u jamu, zbog čega imamo dnevne gubitke od 100.000 KM, kazao je za “Avaz” Edin Pašić, direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica


Nije istina

Prema njegovim riječima, nije istina da su plaće rudarima smanjene. Naprotiv, one su isplaćene u skladu s Kolektivnim ugovorom, i to sa povećanjem satnice sa 2,5 na 2,7 KM.

- Dakle, radi se o povećanju plaće kako je zagarantirano Kolektivnim ugovorom. No, Uprava Rudnika nije svim radnicima isplatila stimulativne dodatke na plaće koji se mogu, a ne moraju isplatiti. Oni se isplaćuju za neke posebne, izvanredne, rezultate rada za koje Uprava donosi posebnu odluku – kaže Pašić.

Napominje da se ne radi o smanjenju plaća nego nisu isplaćeni stimulativni dodaci na plaću radnicima, ne samo rudarima, koji su se u ranijem period isplaćivali.

- Nekada su se umanjivali, a nekada se nisu nikako isplaćivali. Činjenica je, međutim, da su u većini slučajeva isplaćivani. Isplate plaća su u skladu sa zakonom i Pravilnikom o radu, a da su plaće smanjene, svi bi mogli podnijeti tužbu protiv rudnika i ostvariti zaštitu povrijeđenih prava – tvrdi Pašić.


Edin Pašić, direktor RMU Zenica. Arhiv

Smatra da se na ovaj način nanosi šteta društvu, u finansijskom pogledu, i šteta u pogledu samog ugleda društva. Izričit je da se odluka o neisplaćivanju stimulativnog dodatka neće povući.

- Ne razmišljam je povući, to je zakonita odluka. Ako bi Uprava donijela odluku kakvu Sindikat traži za te stimulative, koji se ne moraju uplatiti, da se ona unese u Pravilnik i da ih mora isplatiti, tako bi se dodatno opteretili da isplaćujemo sredstva rudarima. Otvorio bi se prostor za tužbe svih radnika, jer Rudnik im ne bi mogao isplaćivati plaće u skladu s takvim pravilnikom kakav traži Sindikat – pojašnjava Pašić.

Rješenje problema vidi u tome da se rudari vrate u zakonske okvire i drže ugovora između rudara i Rudnika.


Postoje institucije

- Radnik je dužan uraditi određeni posao za društvo, a poslodavac je za taj određeni posao radniku dužan isplatiti plaću. Tu je osnova oko čega se sve vrti. Ako neko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa, postoje institucije za takvo nešto. Ovo što se radi s obustavom proizvodnje nije način za takvo nešto – zaključuje Pašić u razgovoru za “Avaz” te dodao:

- Pozivam rudare da se vrate na posao, da ne zatežemo situaciju, ne podgrijavamo, jer je sama od sebe već dovoljno podgrijana. Sve ove eventualne nejasnoće i nedoumice trebamo rješavati dijalogom i na način propisan Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom i Zakonom o radu. Dakle, da proizvodnja ide, a da mi rješavamo, ako, eventualno, postoje, neka povrijeđena prava. Proizvodnja se ne smije obustavljati – poručio je Pašić. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.