RAZGOVOR

Drljević: Još šestero oporavljenih u ZDK, situacija pod kontrolom

U ZDK imamo najbolju situaciju u BiH, tako da su mjere koje su na snazi, sa zdravstvenog aspekta, odgovarajuće

Ednan Drljević: Zadovoljan situacijom. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

15.4.2020

Trenutna situacija s pandemijom koronavirusa na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje je iz dana u dan sve više inficiranih iz Zenice i ovog kantona, još je pod kontrolom, kazao je u izjavi za "Avaz" Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. 

Broj oboljelih

S obzirom na to da se pojavilo žarište u okolici Maglaja, Drljević je danas boravio u ovoj općini, gdje se sastao s direktorom Doma zdravlja i načelnikom, i situacija je pod kontrolom bez obzira na broj oboljelih.

- Uvjerili su nas da je situacija, zaista, pod kontrolom bez obzira na broj oboljelih. Kada se radi o Zenici, to se dešava i dešavat će se ubuduće vrlo često. Nije to novi klaster. Radi se, uglavnom, o profesionalnim bolestima kod radnika u zdravstvu. Takva su, sigurno, tri slučaja – ističe Drljević.

Napominje da je to normalna pojava u zdravstvu među onima koji dolaze u kontakt sa svim pacijentima od kojih neki imaju slabe simptome, tako da se može dogoditi da se zaraze zdravstveni radnici. Dok se brojke o inficiranim osobama na području Kantona povećavaju, hrabre vijesti o oporavljenim pacijentima.

- Mislim da ih imamo šest novoizliječenih. Kod nekih još moramo sačekati do sedam dana, dok su drugi negativni i otpušteni su kući, i to četiri osobe. Čekamo još dvoje da retestiramo krajem sedmice, kod kojih, također, očekujemo da budu otpušteni – otkriva Drljević.

Govoreći o mjerama koje su i dalje na snazi, dok neke zemlje nagovještavaju njihovo ublažavanje, Drljević kaže da njima ove mjere odgovaraju.


Ednan Drljević. Avaz

- Nama još odgovaraju ove restriktivne mjere. U ZDK imamo najbolju situaciju u BiH, tako da su one, sa zdravstvenog aspekta, odgovarajuće. Međutim, ako to privreda ne bude mogla izdržati, bez obzira na posljedice, donijet će svoje uredbe i stanje će se olabaviti – kaže Drljević.



Sezonska pojava

Na kraju ističe da će se stanovništvo morati navići na život s koronavirusom, zbog čega neke zemlje, poput Njemačke, prave planove kako se ponašati i boriti s pandemijom za 18 mjeseci unaprijed.

- Stvar je da izbjegnemo prvi udar i nemamo italijanski scenarij. Sve drugo će potrajati dugo vremena, odnosno sve dok se ne pojavi vakcina. Nakon toga ćemo, vjerovatno, imati sezonsku pojavu ove bolesti – zaključuje Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.