DOMAĆA PAMET

U Maglaju konstruiran prvi pametni dezinfekcioni tunel

STD u osnovi pokreće mikroračunar koji na osnovu senzora kontrolira kompletnu funkcionalnost ovog tunela

Pametni tunel. Avaz

N. Br.

16.4.2020

Pandemija koronavirusa potaknula je domaću pamet i stručnjake da se prilagode novim okolnostima. SDT (smart disinfection tunnel) prvi je prototip domaćeg pametnog tunela za dezinfekciju koji su zajedničkim snagama konstruirale maglajska firma MAGNET Studio i kompanija "Natron-Hayat". 

Bez obzira na trenutnu situaciju uzrokovanu koronavirusom, bh. gigant "Natron-Hayat" nastavio je s radom te su ga ove otežavajuće okolnosti pogodile u vrijeme redovnog remonta koji je inače bio predviđen za mart ove godine. S obzirom na tip posla kojim se ova kompanija bavi te okolnosti u kojima se trenutno nalazi, nije bila moguća opcija prebacivanja cijelog poslovanja na rad od kuće, te je veći broj uposlenika zbog vrste posla morao ostati u kombinatu. 

Vodeći se svjetskim standardima, "Natron-Hayat" je poduzeo sve moguće mjere i preporuke u garantiranju sigurnog okruženja te prevenciji i zaštiti od Covida-19. Jedan od prioriteta bio je i nabavka tunela za dezinfekciju, ali trenutna rješenja koja se nude na tržištu BiH i svijeta nisu tehnički bila adekvatna da odgovore na hiljade prolaza uposlenika dnevno, kooperanata i partnera, te se na dostupnim rješenjima nije mogla vršiti ravnomjerna i kontrolirana potrošnja hemikalija koje su danas jako skupe.

Na zahtjev kompanije "Natron-Hayat", odgovorio je MAGNET Studio s idejnim rješenjem prvog pametnog tunela za dezinfekciju te je formiran zajednički tim koji je iz "Natron-Hayata" predvodio inžinjer elektrotehnike Almin Durmić, a u koji su bile uključene i još neke lokalne firme, AQVATERM-MONT i "JAS Plastikal". Kao plod zajedničkog rada u kojem nije bilo finansijske koristi, već uzajamna pomoć i saradnja maglajskih privrednika, nastao je prvi pametni tunel za dezinfekciju nazvan skraćeno SDT, saopćeno je iz ovih firmi.

STD u osnovi pokreće mikroračunar koji na osnovu senzora kontrolira kompletnu funkcionalnost ovog tunela. STD postiže visoke pritiske od 100 bara kojim uz kvalitetne visokotlačne dizne u potpunosti pretvara tečnost u vodenu maglu, koja se ravnomjerno raspoređuje po cijelom ljudskom tijelu. 

U verziji 1.0 ovog tunela omogućeno je praćenje nivoa tečnosti u rezervoaru te pravovremeno zaustavljanje sistema ako se rezervoar isprazni. Korištenjem dodatne hidropak pumpe omogućena je maksimalna iskoristivost samog rezervoara, a magnetni elektroventil na visokotlačnoj pumpi uz signale s fotoćelija, vrši propust tečnosti tačno onoliko koliko se osoba zadržala u tunelu. Zahvaljući PLC koji kontrolira cijeli sistem, omogućeno je praćenje koliko je osoba prošlo kroz tunel, kao i svjetlosna signalizacija o tome da li je sistem spreman za rad ili je u fazi pripreme, pojasnili su konstruktori. 



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.