FEDERACIJA BIH

Dedić: Za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno 9,5 miliona KM

Počela je isplata za sve poljoprivredne proizvođače, isplaćeno je oko osam miliona KM, za oko 3.500 poljoprivrednih proizvođača, rekao Dedić

Dedić: Podrška domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Printscreen

Piše: Avaz.ba

15.4.2020

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na današnjoj pres-konferenciji istaknuo je da su prije 20 dana predstavljene mjere za podršku domaćoj poljoprivredoj proizvodnji

- Možemo konstatirati da su ove mjere uglavnom provedene ili je u toku njihova realizacija. Ukinuli smo određena ograničenja u proizvodnji. Sve rokove koje smo imali propisane pravilnicima, a tiču su ažuriranja podataka naših poljoprivrednika, prolongirali smo do kraja aprila ove godine, ali i omogućili smo svima onima koji žele da se upišu u registre da to i učine. Pored ovih aktivnosti, naša najznačajnija je podrška proljetnoj sjetvi, javni poziv za općine i gradove je u toku – rekao je Dedić.

Prvi rezultati

Podsjetio je da je za ove namjene izdvojeno 9,5 miliona KM.

- Danas već možemo govoriti o prvim rezultatima ove mjere jer prema raspoloživim podacima, umjesto 2.000 poljoprivrednika, korisnika poticaja u prošloj godini u vrijeme proljetne sjetve, taj broj će ove godine iznositi oko 17 hiljada poljoprivrednih proizvođača – kazao je Dedić.

Dodao je da ima i program jesenske sjetve koji će biti efikasniji nego ranijih godina.  

- Krenula je isplata za sve poljoprivredne proizvođače, isplaćeno je oko osam miliona KM, za oko 3.500 poljoprivrednih proizvođača. U narednim danima obrađivat ćemo zahtjeve i vršit ćemo nastavak isplata, tako da mogu biti sigurni da će imati sredstva na raspolaganju u vrijeme proljetne sjetve – istaknuo je.

Potpisani ugovori

U prošloj sedmici su s Razvojnom bankom potpisali potrebne ugovore i sporazume i na raspolaganje poljoprivrednicima stavili povoljnu kreditnu liniju kojom oni mogu, bez obzira na vrijeme krize, povećati stočni fond, nabaviti mehanizaciju i potrebnu opremu za bavljenje poljoprivredom.

- Na zahtjev ministarstva poljoprivrede Federalni štab civilne zaštite je izmijenio svoju naredbu tako da smo našim poljoprivrednicima omogućili da nemaju ograničenje kretanja i to se odnosi na sve one koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, koji upravljaju mehanizacijom, pa i na poljoprivrednike starije od 65 godina – navodi Dedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.