POJAŠNJENJE Značenje ova dva pojma sa stanovišta struke

Društvo psihologa Brčko distrikta: Fizička, a ne socijalna distanca

Socijalne distance odnose se na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, spol...

Fena

Fizička distanca

Foto: Avaz


Društvo psihologa Brčko distrikta kao strukovno udruženje ukazuje u saopćenju za javnost na pogrešnu upotrebu terminologije u vezi sa psihološkom naukom, a odnosi se na miješanje pojmova socijalne i fizičke distance.

- S uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv širenja pandemije izazvane virusom Covid-19, a prema preporukama nadležnih zdravstvenih organa, nerijetko u medijima, a i generalno u javnosti, dolazi do miješanja pojmova socijalne i fizičke distance. Zbog toga želimo skrenuti pažnju na značenje ova dva pojma sa stanovišta struke, pozivajući se na objašnjenje našeg sugrađanina, kolege i člana Društva psihologa Brčko distrikta, prof. dr. Miroslava Gavrića, koji u svojoj knjizi o socijalnim distancama jasno razgraničava spomenute fenomene - saopćeno je.

  • Brčko

    Brčko

    Foto: Avaz


- Socijalne distance se odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, spol, također možemo da govorimo i o statusnim distancama koje se odnose na razlike u prestižu ili razlike u moći, kao i klasne distance, koje se odnose na superiornost jedne osobe u odnosu na drugu. Fizička distanca se odnosi na fizičku liniju odstojanja između dvije osobe - navodi prof. dr. Gavrić, kojeg u saopćenju citira Društvo psihologa Brčko distrikta.

NA VRH

Podijeli članak na