NOVI PODACI

U RS potvrđeno 28 pozitivnih na Covid-19, dva zdravstvena radnika

Testirana su ukupno 644 uzorka

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

U Republici Srpskoj potvrđeno je 28 novih slučajeva koronavirusa, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen ŠeranićUkupno su u Republici Srpskoj testirana 644 uzorka na infekciju Covid-19. 

- Pozitivno je 17 muškaraca i 11 žena, šest muškaraca je starije životne dobi, osam srednje i tri mlađe, dok je osam žena srednje životne dobi, dvije su starije i jedna je mlađe. Petnaest osoba je iz Banje Luke, dvije su iz Nevesinja i po jedna iz Prnjavora, Teslića, Čelnica, Mrkonjić-Grada, Prijedora, Modriče, Kotor-Varoši, Bosanske Dubice, Ribnika, Srpca i Istočnog Sarajeva - rekao je Šeranić. 


Naveo je kako u ovom trenutku više pozitivno testiranih ne može da potvrdi o kojem kontaktu je riječ kada je u pitanju zaraženost koronavirusom.

- Zbog toga je važno da i ove praznike i one koji nam slijede, vaskrsne i prvomajske, kao i Đurđevdan, moramo da se pridržavamo svih onih mjera koje su prethodno rečene - rekao je Šeranić. 

On je rekao kako nema novih lokalnih sredina na kojima se virus pojavljuje te da je on ograničen na zajednice u kojima je prethodno bio. 

Pozitivna dva zdravstvena radnika

U protekla 24 sata testirano je i 130 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u Banjoj Luci, Tesliću, Doboju, Prijedoru, Bosanskom Šamcu, Bosanskoj Gradišci, Trebinju i Nevesinju. 

- Potvrđena su dva slučaja zaraženosti kod radnika u UKC-u RS tako da će se, u skladu s daljnjim preporučenim mjerama, poduzimati sve ono što je potrebno - rekao je Šeranić.

214 oporavljenih

Nastavljene su i aktivnosti zdravstvenog nadzora nad radnicima u staračkim domovima, rekao je Šeranić, navodeći da su testirane osobe koje rade u staračkom domu u Prijedoru i svi su negativni. 

- S današnjim danom, u RS imamo 486 potvrđenih slučajeva testiranih na koronavirus. Nažalost, imamo 15 lica koja su preminula u RS - rekao je Šeranić. 

Ukupno je 6.565 osoba testirano, a na liječenju su 103 osobe u UKC-u RS, i to 42 s težim simptomima, dok ih je pet na respiratoru. Bez simptoma je 89 osoba, čije se zdravstveno stanje prati. S današnjim danom, u RS se ukupno 214 osoba oporavilo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.