SOLIDARNOST

Iz Slovenije danas stiže pomoć u vrijednosti od 133.000 eura

Pomoć uključuje sredstva za zaštitu i opremu za hitni privremeni smještaj

Upućena pomoć BiH. Avaz

Avaz.ba

16.4.2020

Oprema koju je osigurala Republika Slovenija za pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa, bit će isporučena danas u Istočnom Sarajevu. 

Primopredaji će prisustvovati ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) i pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo.

Iz Ministarstva su pozvali snimatelje, novinare i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju ispred Republičke uprave civilne zaštite u Istočnom Sarajevu, Spasovdanska broj 3, sa početkom u 15:30 sati. 

Humanitarna pomoć od Republike Slovenije vrijedna je 133.000 eura.

Odluka o navedenoj bilateralnoj pomoći državi Bosni i Hercegovini radi sprečavanja širenja pandemije Covida-19 donesena je na sjednici Vlade Republike Slovenije 9. aprila.

Zaštitne maske. Avaz

Iako se i sama suočava sa poteškoćama kao i susjedne zemlje, Slovenija pokazuje solidarnost s onima koji su u još težem položaju. Tako je reagirala i na razorni zemljotres u Zagrebu te, također, priskače u pomoć zemljama u regiji zapadnog Balkana sa materijalnim sredstvima za lakše suočavanje sa zdravstvenom krizom.

Nadležna tijela Bosne i Hercegovine su za upravljanje Covidom-19 zatražila međunarodnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite Unije, Koordinacijskog centra za hitne slučajeve. To su kanali koji su već uspostavljeni tokom poplava 2014. godine uz pomoć Unije.

Vlada Slovenije, kao i tada, ponovo pruža pomoć Bosni i Hercegovini u obliku materijalne pomoći, te je dala nalog Ministarstvu odbrane da, putem Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pošalje materijalnu pomoć, koja uključuje sredstva za zaštitu i opremu za hitni privremeni smještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.