SAD

Kad se Enes nakon 11 dana probudio iz kome, nije mogao vjerovati od čega je umalo umro

Čuti nekoga ko se doslovno vratio iz mrtvih je neopisivo. Nisam ni sama znala hoću li plakati od tuge ili sreće. Enes je tada mogao mrdati tek jednom rukom. Kada se sve završilo, ja sam se slomila, kaže ova Sarajka

Enes je početkom marta boravio u rodnom Sarajevu. Privatni arhiv

Avaz.ba

16.4.2020

Iza Enesa i nas su dani i sedmice iz najcrnjeg horora! Valjda će sada ići nekom svom kraju, kaže Sarajka Olivera Dedić-Markota s adresom u Feniksu.

Enes Dedić je njen suprug, a njegova priča je obišla Ameriku i svijet te dala toliko potrebnu nadu jednoj od najpogođenijih nacija pandemijom opakog koronavirusa - nakon 11 dana kome, skinut je s uređaja i počeo je komunicirati s ljekarima i medicinskim osobljem, a sve zahvaljujući ECMO-u, zapravo moćnom stroju koji izvlači krv iz tijela pacijenta, upumpava kisik u nju, a onda je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu.

Prvi je to slučaj koji je u Arizoni završio "happy endom". Od tada ih zovu iz cijele zemlje i najudaljenijeg kutaka zemaljske kugle u potrazi za savjetom.

- ECMO je rijetka usluga koju nudimo. Kada ne preostaje ništa drugo, ovo je odgovor - kazao je dr. Robert Rajli (Riley) iz Medicinskog centra "John C. Lincoln", koji je vodio ekipu koja se brinula za 53-godišnjeg Enesa.

Gdje je i kako dobio virus, još se pouzdano ne zna.

Kako je počelo?

Enes se, ispričala je Olja u telefonskom razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju", vratio u Feniks iz Sarajeva 7. marta. 

U rodnom gradu je otišao na sahranu svoje majke.

- Je li se zarazio na putu, dok je bio u Sarajevu, ili na povratku, nećemo, vjerovatno, nikada doznati. Mogao je bilo gdje, jer je mijenjao avione i aerodrome u oba smjera - kazala je.

Enes, koji radi kao projektni menadžer na obnovi važnih infrastrukturnih objekata, probudio se 7. marta u lošem stanju i sa povišenom temperaturom. Odmah je kontaktirao svog ljekara, koji mu je kazao kako mu, vjerovatno, nije ništa, možda tek uobičajena gripa. Neka pije čaja, cijedi limun i sve će proći. 

Pakao po njega i bližnje počeo je tri-četiri dana poslije.

- Sve je počelo s kašljem, koji se pojačao da bi se u nedjelju, 15. marta, probudio veoma loš i rekao mi da ne može disati. Odmah je prevezen u bolnicu, gdje su mu snimili pluća i dijagnosticirali jaku upalu. Ni sami nisu znali da je riječ o Covidu-19, jer je epidemija ovdje bila na samom početku, a Enes se među prvima razbolio. Potvrda da je posrijedi koronavirus došla je nakon sedam dana, jer su se toliko tada čekali nalazi testova, ali je prije toga završio na respiratoru - ispričala je supruga Olja.

Ni s respiratorom se situacija nije bitno popravila pa su ljekari donijeli odluku da se pacijent hitno prebaci u veću i opremljeniju državnu bolnicu.

- Bilo je to 20. marta i odmah su Enesa stavili na ECMO. U induciranoj komi je bio 10 dana, srce i pluća radili su mu uz pomoć uređaja. Za to vrijeme, mi smo informacije dobivali na kapaljku. Svaki put kada bi telefon zazvonio, ja bih pretrnula od straha - kaže Olja.

Nakon 11 dana, Enes se sam probudio iz kome. Medicinski tim već je imao pripremljen scenarij kako ga izvijestiti kroz što je prošao kako ne bi doživio šok.

- Medicinska sestra Sabina rekla mi je da su mu informacije davali na kapaljku. Enes, koji je, inače, vedrog duha, kada je čuo da se zarazio koronom, teško obolio i bio u komi, samo im je rekao: "Ma, mora da vi mene za...!" - kroz suze radosnice kaže Olja. 

Nisu se odmah mogli čuti, jer je takva bila preporuka ljekara. Prvi put u kontakt su stupili prije pet dana, i to preko Facebook Messengera.

- Čuti nekoga ko se doslovno vratio iz mrtvih je neopisivo. Nisam ni sama znala hoću li plakati od tuge ili sreće. Enes je tada mogao mrdati tek jednom rukom. Kada se sve završilo, ja sam se slomila - kaže ova Sarajka.

Napredak u kratko vrijeme

I samu ju je iznenado suprugov napredak u kratko vrijeme.

- Opet smo se čuli nakon tri dana i tada je Enes već sjedio u stolici i dizao se na svoje noge uz pomoć sestara. Slao mi je čak i puse te još tješio on mene da će sve biti OK - dodaje.

Enes Dedić prethodno nije patio ni od kakve ozbiljnije bolesti. Nije bio previše sportski tip, ali je kondiciju održavao šetnjom i robolovom. Što je interesantno, iako su bili u bliskom kontaktu, suprugu nije zarazio.

- Niko ne zna tačno reći koliko će trajati oporavak. Svi su iznenađeni ovim napretkom u vrlo kratko vrijeme. Sve zavisi od njega. A Enes je veliki borac i zato sam i ja optimist - kaže Olja.

Porodica Dedić ima kuću u Orebiću i tamo su dosta često.


Enes Dedić je preživio pakao. Privatni arhiv

Porodica Dedić ima kuću u Orebiću i tamo su dosta često.

- Imali smo u planu opet doći ovog ljeta. Dogodilo se što se dogodilo, ali vjerujem da ćemo opet u Hrvatsku na ljetovanje iduće godine - poručila je Olivera Dedić-Markota iz Feniksa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.