REAKCIJE

Ljekarska komora Kantona Sarajevo: Izjava prof. dr. Zehre Dizdarević je veliko i neprijatno iznenađenje

Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova, navode iz Ljekarske komore KS

Reakcija na izjavu dr. Zehre Dizdarević. Arhiv

Avaz.ba

16.4.2020

Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo apelirali su na ljekare da pri davanju izjava za medije ili pri javnim obraćanjima u medijima ne daju neprovjerene informacije ili netačne lične konstatacije.


Uzor mladim ljekarima

Ljekari se, kako su naveli u saopćenju, moraju prema svojim kolegama odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kako i nalaže Kodeks medicinske etike i deontologije.

- Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova. To se pogotovo ne očekuje od uvaženih profesora, koji trebaju biti uzor mladim ljekarima. Stoga je za Ljekarsku komoru KS veliko i neprijatno iznenađenje izjava prof. dr. Zehre Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović "ne pripada akademskoj zajednici". Takvi, činjenično neistiniti, lični stavovi ne dolikuju uvaženoj profesorici - naveli su iz Ljekarske komore KS.

Reakcija na izjavu dr. Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović "ne pripada akademskoj zajednici". Arhiv

Kako je saopćeno, zdravstvo sada ne treba medijsko polemiziranje i osuđivanje, a sada je u zdravstvu vrijeme akcije, dobre koordinacije, hrabrosti, vrijeme međusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, sve s ciljem što boljeg savladavanja pandemije koronavirusa.

Dostojanstveno i korektno ponašanje

- Iako prof. dr. Dizdarević zakonski ne može obavljati praktični rad sa pacijentima s obzirom na to da je prešla starosnu granicu od 75 godina, može se na druge načine uključiti u što efikasnije prevladavanje pandemije koronavirusa. Još jednom podsjećamo ljekare na dostojanstveno i korektno ponašanje koje nalaže etika struke, a što je, na kraju, naša dužnost i obaveza u svakodnevnom radu, pogotovo u javnim obraćanjima - saopćili su iz Ljekarske komore KS.

Istaknuli su kako Ljekarska komora KS ukazuje i na činjenicu da mediji imaju odgovornost za utjecaj na stabilnost zdravstva i mentalno zdravlje građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.