REAKCIJE

Tegeltija: Nedopustivo je što se u FBiH ne obavljaju obdukcije osoba preminulih od koronavirusa

Pozivam sve vještake obducente u Federaciji BiH da, bez ikakvog daljnjeg odgađanja, pristupe izvršavanju tužilačkih naredbi, rekao je Tegeltija

Tegeltija: Nedopustiva opstrukcija. Arhiv

Avaz.ba

16.4.2020

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija izjavio je za Srnu da je nedopustivo što se u Federaciji BiH ne obavljaju obdukcije osoba preminulih od koronavirusa.

Istaknuo je da ne postoji nijedan razlog a se to ne čini i da je riječ o nedopustivoj opstrukciji.

- U pogledu obdukcija koje se još ne provode u FBiH, radi se o nedopustivoj opstrukciji istražnih radnji naloženih od tužilaštava u FBiH, za koje ne postoje razumni razlozi i profesionalno opravdanje - rekao je Tegeltija.

On je poručio da vještaci obducenti u Federaciji BiH moraju hitno pristupiti vršenju obdukcija koje su naredila tužilaštva.

Tegeltija: Nema razloga da se obdukcije ne rade. Arhiv

- Moraju hitno pristupiti vršenju obdukcija, jer će, u suprotnom, biti onemogućeno provođenje djelotvornih istraga isključivo njihovom krivicom.

Pozivam sve vještake obducente u FBiH da, bez ikakvog daljnjeg odgađanja, pristupe izvršavanju tužilačkih naredbi, a tužilaštva da, u skladu sa svojim nadležnostima, razmotre ovakva ponašanja vještaka obducenata u FBiH - rekao je Tegeltija.

Dodao je da se pokazalo da nema razloga da se obdukcije ne rade. 

- Svaka daljnja opstrukcija istražnih radnji je apsolutno nedopustiva, jer će zbog procesa propadanja leša daljnjim odgađanjem obdukcija kasnije biti u cijelosti onemogućena, a time i djelotvorna istraga i utvrđivanje svih relevantnih činjenica i dokaza u krivičnom postupku - upozorio je Tegeltija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.