INICIJATIVE

Vlada FBiH predlaže izmjene Zakona o radu, sindikat tvrdi da se radi o umanjenju prava

Izmjene se odnose na skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, slanje radnika na godišnji odmor, plaćena i neplaćena odsustva...

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Vlada Federacije BiH predložila je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH, jednostranom odlukom uputi radnika na čekanje. 

Prijedlog Vlade FBiH sadrži 11 članova i većina ih je, prema mišljenju sindikata, na štetu radnika. Izmjene se odnose na skraćivanje i preraspodjelu radnog vremena, slanje radnika na godišnji odmor, plaćena i neplaćena odsustva, upućivanje radnika na čekanje, umanjenje plaće... 

Poslodavcima kojima je zabranjen rad za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće i kojima je za to vrijeme opao prihod od najmanje 35 posto, ostavlja se mogućnost da jednostranom odlukom upute radnika na čekanje posla u najdužem trajanju od tri mjeseca. 

Pored toga, poslodavcu je novim izmjenama i dopunama ostavljena mogućnost da za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće uputi radnika na neplaćeno odsustvo u trajanju od najduže 20 dana u toku jedne kalendarske godine. Također, za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće, poslodavac, prema predloženim izmjenama i dopunama, može izvršiti skraćivanje radnog vremena za sve ili pojedine radnike, o čemu donosi posebnu odluku.


Prema prijedlogu Vlade FBiH, poslodavac može jednostranom odlukom radnicima izvršiti umanjenje plaće. Arhiv

Prema prijedlogu Vlade FBiH, poslodavac može jednostranom odlukom radnicima izvršiti umanjenje plaće po osnovu broja radnih sati za koje je radno vrijeme skraćeno, s tim da se plaća može umanjiti najviše do iznosa od 35 posto od ugovorene plaće radnika i poslodavca. Dodaje se da se uvodi mogućnost da jednostranom odlukom poslodavac radnika uputi na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne kalendarske godine, kao i na korištenje godišnjeg odmora iz tekuće kalendarske godine.

Savez samostalnih sindikata BiH poručio je da bi usvajanje predloženih izmjena i dopuna Zakona o radu u oba doma Parlamenta FBiH bilo nedopustivo. 

Savez osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pozvao je sve sindikalne organizacije, granske sindikate i sve radnike u FBiH da dignu svoj glas protiv ovog vrlo lošeg i jako štetnog "Zakona po slobodnoj volji poslodavaca".

- Ove izmjene i dopune imaju sve kapitalističke i neoliberalističke karakteristike i u epidemijskoj krizi koju trpe i država, i radnici, i poslodavci, od radnika se pokušava napraviti rob i potrošni materijal, zaštititi samo kapital poslodavaca, a vlast, kao inače, želi sačuvati svoje materijalne benefite i ugodnost fotelja - istaknuli su iz SOOOFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.