ČETIRI KOMPANIJE Ministarstvo civilnih poslova finalizira procedure

Ovo su lijekovi protiv koronavirusa koje će BiH dobiti kao pomoć

"Zada" će lijekove donirati zdravstvenim ustanovama direktnom distribucijom

Avaz.ba

U toku potpisivanje ugovora

Foto: Avaz


Ministarstvo civilnih poslova BiH finalizira procedure za donaciju lijekova namijenjenih Bosni i Hercegovini, a na prijedlog kompanija koje su izrazile potrebu da pomognu BiH u doba pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- U toku je potpisivanja ugovora o donaciji sa sljedećim respektabilnim farmaceutskim tvrtkama: "Bayer", "Sandoz", "Zada Phaarmaceuticals" i "Sanofi". "Sanofi" je pripremio 16.020 tableta, odnosno 267 pakiranja lijeka "plaquenil" od 200 miligrama. Kompanija "Zada Pharmaceuticals" donirat će lijek "malcovir" (hidroksihlorohin sulfat) film tabete 200 mg x 30 - navedeno je u saopćenju. 

"Zada" će lijekove donirati zdravstvenim ustanovama u BiH direktnom distribucijom.  

  • Lijek kompanije "Zada"

    Lijek kompanije "Zada"

    Foto: Zada


- Kompanija "Sandoz" donirat će 22.800 tableta "hydroxychloroquine sulfata", što prema standardima, obuhvata 1.900 pacijenata, dok će "Bayer" donirati novčana sredstva u iznosu od 10.000 eura, koji će ravnomjerno biti raspoređeni krajnjim korisnicima - dodaje se.

Svi administrativno-pravni aspekti ove aktivnosti bit će završeni po dobivanju saglasnosti, a nakon toga se očekuje i isporuka doniranih medicinskih potrepština, kao i uplata novčane pomoći.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na