RJEŠENJA U HODU

Zenički rudari prekinuli obustavu rada i zaputili se u jame

Prethodno tražili da im vrate stimulacije na plaću

Dogovoreno da se vrate na posao. Fena

Avaz.ba

16.4.2020

- Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica prekinuli su obustavu rada te su se u drugoj smjeni zaputili u jame - potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

- Dogovoreno je da se ljudi vrate na posao, a sve ostalo ćemo rješavati kasnije i u hodu. Sada je najvažnije da se pokrene proizvodnja - ističe Vardo.

Rudari, nakon današnjeg sastanka Sindikata i Uprave, prvobitno nisu bili pristali na ponudu da se za radnike koji su oštećeni za martovsku plaću, korekcijom aprilske plaće namiri iznos koji im nije isplaćen za mart te da se izradi i novi pravilnik o plaćama, u kojem će biti ugrađena naknada za otežane uvjete rada.

Zenički rudari su obustavom tražili da im vrate stimulacije na plaću, zbog čijih su ukidanja, uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM, martovsku plaću u prosjeku dobili nižu za približno 200 KM.

Druga smjena obustavila je rad u ponedjeljak oko 18 sati, kada su napustili jamski pogon Stara jama, da bi im se oko 21 sat pridružile i kolege iz pogona Raspotočje. Time je potpuno bila prekinuta proizvodnja u tom rudniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.