SARAJEVO Pomoć kompanijama čiji je promet manji za 20 posto

Đapo: BiH dobila pohvale Svjetske zdravstvene organizacije

Broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u BiH

Avaz.ba

Đapo: Broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u BiH

Foto: Fena


Bosna i Hercegovina dobila je pohvale Svjetske zdravstvene organizacije zbog restriktivnih mjera koje je poduzela u suočavanju s pandemijom koronavirusa, kazala je federalna ministrica okoliša i turizma i predsjednica Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH Edita Đapo na današnjoj pres-konferenciji federalnih institucija.

Đapo ističe da je broj zaraženih osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u Bosni i Hercegovini, što znači da su krizni štabovi i civilne zaštite donosili dobre odluke, ali ističe težak udar na ekonomiju, zbog čega je Vlada FBiH smislila plan pomoći za sve one koji su pogođeni, tačnije kompanijama čiji je promet manji za 20 posto. 

Kako je kazala, Krizni štab za ekonomiju se redovno sastaje i razmatra sve dopise, amandmane i prijedloge, ali nastoji uspostaviti dijalog i sa Savezom samostalnih sindikata i Udruženjem poslodavaca.

  • Đapo: Težak udar na ekonomiju

    Đapo: Težak udar na ekonomiju

    Foto: Fena


- Vlada je dala korektnu ponudu da se socijalni partneri dogovore da sami izdefinišu sporazum koji bi Vlada potpisala, a onda bi se išlo u izmjene i dopune Zakona o radu. Pregovori su bili teški i zahtjevi i nisu urodili plodom. Nadali smo se da će se Savez samostalnih sindikata, koji predstavlja radnike u javnoj upravi i sektoru, solidarisati s radnicima iz privatnog sektora i da će omogućiti da poslodavci u realnom sektoru imaju flaksibilniji odnos, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta - kazala je Đapo.

Dodala je da, s obzirom na to da dogovor između socijalnih partnera nije postignut, Vlada FBiH mora biti odgovorna i donijeti određene izmjene i dopune Zakona o radu koje će se naći na narednoj sjednici, koja je zakazana za utorak. 

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na