KRAJINA

Počinje izmještanje migranata, mještani se pobunili

Čim ovo prođe, okupit ćemo se i idemo direkt pred kamp, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Selo Lipa. Ilustracija

Avaz.ba

16.4.2020

Migranti koji borave na ulicama u Bihaću i napuštenim objektima već u petak bi trebali biti premješteni u novoformirani kamp Lipa, napravljen između Bihaća i Bosanskog Petrovca, ali odmah nakon što prestane vanredno stanje zbog koronavirusa, Srbi će organizirati proteste i tražiti izmještanje migranata s tog područjaa.

Vlasti u Federaciji dan ili dva nakon što je proglašena pandemija, otpočele su gradnju kampa jer su znale da im u normalnim okolnostima to nikad ne bi prošlo. Šta da radimo sada, da idemo gore i protestujemo - ne možemo jer je zabranjeno okupljanje, ali čim ovo prođe, okupit ćemo se i idemo direkt pred kamp - rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. 

On naglašava da je parcela na kojoj je napravljen kamp sa svih strana okružena srpskom zemljom, da nema ucrtanog puta i da je do tog kampa nemoguće doći a da se ne prijeđe preko nečije privatne zemlje. Također, naglasio je da se novoformirani migrantski kamp u selu Lipa nalazi samo 100 metara od crkve te da su Srbi iz tog kraja ogorčeni i prestrašeni.

Da će se već u petak početi s prebacivanjem migranata iz Bihaća i okolice u kamp Lipa, potvrdio je i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je nedavno naglasio da je do toga trebalo doći i prije, ali da je radove usporilo to što kamp mora ispunjavati sve kriterije međunarodnih organizacija koje se brinu o migrantima. 

On je rekao i da su procjene da u Bihaću ima oko 1.500 migranata koji borave na otvorenom ili u napuštenim objektima te da će sve aktivnosti u vezi s održavanjem kampa i brige za migrante biti finansirane iz međunarodnih sredstava. O samom kampu brinut će se Međunarodna organizacija za migracije.

Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, rekao je da izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa govori da je cilj federalnih vlasti da očiste FBiH od Srba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.