SREDNJOBOSANSKI KANTON

Karakaš: Sva tri zaražena povezuju se s klasterom Banja Luka

Vrlo je teško u zajednici pronaći ko je nulti slučaj, kaže Karakaš

Avaz.ba / Fena

17.4.2020

U SBK nema zaraženih zdravstvenih radnika, policajaca niti pripadnika civilne zaštite. Avaz

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u posljednja 24 sata otkrivena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, kazao je u petak novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš.

U istom periodu testirano je 39 osoba, a rezultati su pozitivni za dvije osobe, koje su osiguranici Republike Srpske (RS), i za jednu osobu sa prebivalištem u Travniku.

- Ove osobe su u Travniku i danas ćemo izvijestiti nadležne u RS da se radi o dvije osobe koje su s njihovog područja kako bi mogli preuzeti daljnje korake i brigu o njima. Osoba iz Travnika nema simptome i ostat će u kućnoj izolaciji - pojasnio je Karakaš.


Karakaš: Ove osobe su u Travniku. Avaz

Zaražene osobe povezuju se s klasterom Banja Luka s obzirom na to da su u direktnoj vezi s osobom iz tog grada koja je zaražena.

Komentirajući epidemiološku situaciju u SBK, Karakaš je kazao kako se trenutno može govoriti o drugoj fazi, u kojoj je evidentno kruženje virusa u zajednici.

- Vrlo je teško u zajednici pronaći ko je nulti slučaj i veoma je značajno da što prije dobijemo informaciju o zaraženima kako bismo osobe s kojima su kontaktirale, mogli staviti pod nadzor - naglasio je.

Karakaš je istaknuo da trenutno u SBK nema zaraženih zdravstvenih radnika, policajaca niti pripadnika civilne zaštite, a hospitalizirano je ukupno osam osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.