SARAJEVO

Milićević: Javna potrošnja je jedina koja održava sistem u životu

Primjetan pad u privatnim investicijama

Jelka Milićević. FENA

Piše: Avaz.ba

17.4.2020

Zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je danas da je nakon sjednice Vlade FBiH konstatirano da ostaju na snazi sve mjere koje su izdane i one će ostati do 30. aprila.

- Prateći sve analize koje rade u Kriznom štabu Ministarstva, dobro smo analzirali i rekla bih da smo iskazali zahvalnost ljudima koji su prepoznali potrebu vrlo strožijih mjera. Svu onu medicinsku pomoć, pa i običnu, nastavili smo, također, dijeliti i to se definira kroz naredbe i vrlo je transparentno - kazala je Milićević.

Istaknula je da je Vladi FBiH prioritet zdravlje građana FBiH, ali je, isto tako, u istoj ravni funkcioniranje sistema institucija i ekonomije.

- Svjedoci ste raznih inicijativa i aktivnosti, pa i zakonskih rješenja, na koje Vlada pokušava naći odgovor koji je moguće u datim momentima implementirati. Rebalans budžeta za 2020. upravo je to i to je politika vlade na zdravstvenu i ekonomsku krizu - kazala je. 

Jelka Milićević. FENA

Navela je da trenutno imamo neobičnu situaciju u kojoj se dešava pad prihoda koji je teško predvidjeti.

- Šta se može kod nas očekviati? Mi smo mala otvorena ekonomija, koja nije imuna na sva dešavanja. Naše projekcije kažu da će privatna potrošnja pasti. To je rezultat gubitka posla, odnosno smanjenja plaće i smanjenja priliva doznaka iz inozemstva. Javna potrošnja je jedina koja održava sistem u životu - pojašnjava Milićević.

Kao drugi problem u FBiH, Milićević vidi pad u privatnim investicijama.

- U ovom trenutku imamo projekcije pada prihoda od poreza i to je najveći prihod, otprilike 15 posto i optimistični smo. Porezi za prvi kvartal su dobri i to je nastavak trenda iz 2019. godine. Očekujemo da će smanjenje prihoda zadržati negdje na 17 posto do kraja godine. Naše projekcije kažu da ćemo imati manji priliv od PDV-a i to smo izračunali da će iznositi 158 miliona. Istovremeno ćemo imati smanjen priliv u mirovinski fond za 315 miliona i to znači da su ugrožene isplate mirovina, ali to se ne smije desiti, jer mi garantiramo isplatu na zadržanom nivou prije proglašenja stanja nesreće. Ne smije se dovesti minimum egzistencije i osigurat ćemo minimalna plaćanja na prostoru FBiH i predlažem u Parlamentu zakonsko rješenje, gdje ćemo, za veliki broj uposlenika, njih 350 hiljada subvencionirati plaće. Vlada FBiH platit će minimalne doprinose na minimalnu plaću - zaključila je Milićević. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.