SARAJEVO

Produžiti pritvor strancima osumnjičenim za krijumčarenje migranata

Vodi se opsežna istraga

Prijedlog Tužilaštva BiH ka Sudu BiH. Arhiv

Srna

17.4.2020

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za još tri mjeseca za državljane Kameruna Džeksona Ndipa (52) i Agbora Donatusa Eta (41), koji su osumnjičeni za krijumčarenje migranata.

Ovaj mjera zatražena je jer se čekaju određena dodatna vještačenja mobilnih i tehničkih aparata, kao i radi vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa i stjecanja uvjeta za ispitivanje svjedoka koji su u Imigracionom centru, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.


Prijedlog Tužilaštva BiH ka Sudu BiH. Arhiv

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, koja se odnosi na dolazak većeg broja osoba iz Kameruna na područje BiH, početkom ove godine, koje su nakon smještaja u BiH, u više navrata pokušavale napustiti BiH u pravcu zemalja EU, putem aerodroma Sarajevo i Tuzla, kao i kopnenih graničnih prijelaza, a s tuđim dokumentima Francuske.

Krijumčarene osobe otkrili su i spriječili u namjeri policijski službenici Granične policije BiH.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH u ovom predmetu vodi opsežnu istragu, u kojoj je realizirana i međunarodna pravna pomoć, a mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, koji bi napuštanjem BiH postali nedostupni pravosuđu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.