SARAJEVO Tužilaštvo BiH podnijelo prijedlog Sudu BiH

Produžiti pritvor strancima osumnjičenim za krijumčarenje migranata

Vodi se opsežna istraga

Srna

Prijedlog Tužilaštva BiH ka Sudu BiH

Foto: Arhiv


Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora za još tri mjeseca za državljane Kameruna Džeksona Ndipa (52) i Agbora Donatusa Eta (41), koji su osumnjičeni za krijumčarenje migranata.

Ovaj mjera zatražena je jer se čekaju određena dodatna vještačenja mobilnih i tehničkih aparata, kao i radi vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa i stjecanja uvjeta za ispitivanje svjedoka koji su u Imigracionom centru, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

  • Prijedlog Tužilaštva BiH ka Sudu BiH

    Prijedlog Tužilaštva BiH ka Sudu BiH

    Foto: Arhiv


Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, koja se odnosi na dolazak većeg broja osoba iz Kameruna na područje BiH, početkom ove godine, koje su nakon smještaja u BiH, u više navrata pokušavale napustiti BiH u pravcu zemalja EU, putem aerodroma Sarajevo i Tuzla, kao i kopnenih graničnih prijelaza, a s tuđim dokumentima Francuske.

Krijumčarene osobe otkrili su i spriječili u namjeri policijski službenici Granične policije BiH.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH u ovom predmetu vodi opsežnu istragu, u kojoj je realizirana i međunarodna pravna pomoć, a mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, koji bi napuštanjem BiH postali nedostupni pravosuđu BiH.

Više o temi Tužilaštvo BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na