SARAJEVO

Ajdinović: U posljednja 24 sata u šatore na granicama upućene 22 osobe

Do jučer je za ukupno 19.332 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana

Anis Ajdinović. FENA

Fena

17.4.2020

Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima, zaključno s 16. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, izdali su od 15. marta ukupno 25.598 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničeno kretanje ili izolaciju na period od 14 dana - kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović prilikom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa

Dodao je da su za kategorije osoba koje su izuzete iz Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj 120 od 10. aprila - vozače, teško oboljele osobe u medicinskom transportu, osobe u pograničnom kretanju i prekogranične radnike, na dan 16. april federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 219 rješenja o mjerama izolacije.

- Od donošenja Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 417 osoba u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje se oni, po izdavanju rješenja o karantinu od Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju od nadležnih štabova civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin. Promet putnika je bio nešto manji u odnosu na prethodni dan, te je 16. aprila nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućeno 22 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH - kazao je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, od početka primjene Naredbe, za preuzimanje od Operativnog centra Republičke uprave civilne zaštite RS, a u smislu postupanja i realizacije mjere karantina na području RS, upućeni su spiskovi sa podacima za 50 osoba, kao i za četiri osobe s prebivalištem na području Brčko Distrikta koji su u BiH ušli na graničnim prijelazima na području FBiH.

- Nadzorima i mjerama federalnih inspektora je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno ukupno 3.128 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 313 osoba - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta - istakao je Ajdinović.

Dodao je da “Inspektorat Republike Srpske dostavio podatke za ukupno 284 osoba s prebivalištem u FBiH, koje su u BiH ušle preko graničnih prijelaza BiH na području RS, a Inspektorat Brčko Distrikta podatke za pet osoba koje su ušle preko prijelaza na području Brčko Distrikta, koja se rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva upućuju u karantine prema mjestu prebivališta u FBiH”.

Anis Ajdinović. FENA

Ajdinović je kazao da danas ističu mjere iz 377 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 19.332 osobe istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

On je obavijestio osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana, kazao je.

Ajdinović je kazao kako je troje bh građana koji su doputovali letom iz Štokholma nažalost pozitivno na koronavirus.

- Dvoje bh građana koja su u prethodna tri dana ušla u BiH i bili privremeno zadržani na graničnom prelazu Izačići, potom upućeni u karantinske prostore u Unsko-sanskom prostoru također su pozitivni na koronavirus. I jedna osoba koja je u prethodna tri dana ušla u BiH, privremeno zadržano na graničnom prelazu Osoje, također nažalost pozitivno je koronavirus, te je i ta osoba upućena u karantinske prostor - kazao je Ajdinović.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Ajdinović je kazao kako je "do ovog trenutka izvršeno sedam inspekcijskih nadzora i dva kontrolna nadzora, kojom prilikom je utvrđeno devet prekršaja, što podrazumijeva podnošenje devet prekršajnih naloga u iznosu od 13.750 KM. Kod četiri subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH".

- U periodu od 15. marta - 17. aprila, izvršena su 233 inspekcijska nadzora, te 179 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 252 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 252 prekršajna naloga u iznosu od 401.200 KM. Kod 179 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - kazao je Ajdinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.