PROJEKTI

Akcija Martine Fišić: Stanovnici sela u Ugandi rukama kopali temelje za školu

Radost, sreća i ushićenje koji su vladali selom bili su neopisivi, rekla Fišić

Zahvalili za pomoć. Avaz

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

19.4.2020

Ni koronavirus koji je zavladao svijetom nije zaustavio Novotravničanku Martinu Fišić, humanitarku koja iz irskog Dablina vodi akciju za izgradnju škole u selu Karundi u Ugandi.

142 donacije

Iako je gradnja škole zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, prije njenog početka donacijama su napravljeni, kaže Martina, zidovi objekta.

- Njihov najveći san se počeo ostvarivati, započela je izgradnja škole. Radost, sreća i ushićenje koji su vladali selom bili su neopisivi. Svi stanovnici sela su se udružili i vlastitim rukama kopali su temelje uz pjesmu, ali i suze. Plakali su od sreće! Hvala svima koji su pomogli - kazala je Fišić.

Fišić: Plakali od sreće. Avaz

Za manje od dva mjeseca bile su 142 donacije u kojima su prikupljena 4.524 eura.

Izgradnja krova

-  Od iznosa koji je trenutno prikupljen izgrađeni su temelji i vanjski zidovi. Sljedeća faza bila bi izgradnja krova da bi se škola pokrila prije nego što počne sezona kiša. Iznos potreban za pokrivanje škole je 4.150 eura. S obzirom na trenutnu situaciju s koronavirusom, koja je, nažalost, zahvatila i afrički kontinent, svi radovi su obustavljeni - rekla je Fišić.Izgrađeni zidovi škole

Izgrađeni zidovi škole. Avaz

Uplate donacija 

-  U ovom trenutku obustavljena je daljnja akcija prikupljanja sredstava iako je platforma Gofundme i dalje aktivna i nećemo je gasiti ukoliko neko i dalje želi donirati novac. U ovom trenutku se samo možemo moliti dragom Bogu i nadati da će ova pandemija što prije prestati uz najmanji mogući broj žrtava - kazala je Fišić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.