IZVJEŠTAJ

Deseti smrtni slučaj u HNK, najstariji pacijent imao 98 godina

U Covid bolnici trenutno su 22 pacijenta, od kojih je njih petero na respiratoru

Pavlović i Raguž. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

18.4.2020

Pres-konferencija Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je otvorena informacijom o posljednjem smrtnom slučaju u HNK. 

Kako je potvrdio Pero Ćiro Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK, u Covid bolnici u Mostaru sinoć je u kasnim večernjim satima preminuo svećenik iz Međugorja (76), koji je odranije imao hronične bolesti.


Testirano 179 uzoraka

Pavlović je naglasio da je ovo deseti smrtni slučaj u HNK te da je prosječna dob preminulih pacijenata 76 godina. Dvije najmlađe osobe koje su preminule u HNK imale su 53 godine, a najstarija 98 godina. Preminulo je ukupno pet žena i pet muškaraca.

Naveo je da je u posljednja 24 sata u SKB Mostar na koronavirus testirano ukupno 179 uzoraka, od čega su tri pozitivna - dva iz Mostara i jedan iz Čitluka. U Covid bolnici trenutno su 22 pacijenta, od kojih je njih petero na respiratoru i, kako je rekao Pavlović, izrazito su teškog kliničkog stanja, a 12 njih je na podršci kisikom.

Dr. Kazimir Raguž, direktor Doma zdravlja Stolac, osvrnuo se na situaciju u Domu za zdravstveno i socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, gdje je evidentiran prvi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o uposlenici ove ustanove.


Pero Ćiro Pavlović. M. Smajkić

Naglasio je da je do sada testirana 71 osoba iz Doma, među kojima je osam štićenika koji su bili najrizičniji te da su svi uzorci negativni. Tokom dana se očekuju rezultati za novih 30 uzoraka.

- Svim uposlenicima i štićenicima redovno se mjeri temperatura i za sada niko nema povišenu temperaturu, a urađena je i preraspodjela posla. Uposlenica kod koje je potvrđen koronavirus nema nikakvih simptoma, zdrava je i raspoloženija, budući da su svi nalazi od njenih prvih kontakata, među kojima je i familija, negativni - rekao je dr. Raguž.

Nije bilo kršenja samoizolacije

Na pressu je rečeno da je mišljenje epidemiologa u HNK takvo da se još ne ide u pravcu ublažavanja mjera, već da se dosljedno poštuju sve izdate naredbe. U posljednja 24 sata izdato je 15 rješenja o samoizolaciji, što je ukupno 2.643 rješenja.

Iz MUP-a HNK izvijestili su da u protekla 24 sata nije bilo prekršilaca rješenja samoizolacije, dok je evidentirano pet prekršilaca zabrane kretanja, i to na području Policijske uprave Konjic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.