RAZGOVOR

Mesihović: U KS na četiri ili pet lokacija uspostavit ćemo Covid ambulante

Bit će otvorene kada se stvore tehnički uvjeti za to

Mesihović: Krenuli smo i u konkretnu realizaciju drive-in lokacija za buduće testiranje. Avaz

Piše: E. H. / Avaz.ba

18.4.2020

Na posljednjim sastancima koje smo imali dogovoreno je da se krene u realizaciju Covid ambulanti, a zamišljeno je da to budu ambulante koje će raditi 24 sata na četiri ili pet lokaliteta u KS, kazao je za „Avaz“ Rusmir Mesihović, ministar zdravstva KS.

Dodao je da bi u ambulantama radili profesionalci samo za pacijente za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom.  

- Također, krenuli smo i u konkretnu realizaciju drive-in lokacija za buduće testiranje građana. Ipak, one će biti otvorene kada se stvore tehnički uvjeti za to, a prije svega ovisi o tome kada će stići ti brzi testovi na koronavirus. Mislim da će to biti u narednih desetak dana – pojasnio je Mesihović.

Mesihović: Svakodnevno Krizni štab KS zasjeda i razgovara. Avaz

Prema njegovim riječima, prvo će se ići na uspostavljanje Covid ambulanti, a onda punktova za brzo testiranje.

Govoreći o mapi puta za pacijente, Mesihović ističe da ta mapa u Sarajevu postoji dugi niz godina, ali ne na onaj način na koji bi trebala.

- Svakodnevno Krizni štab KS zasjeda i razgovara, tu su prisutni i svi direktori javnih zdravstvenih ustanova. S obzirom na to da se svaki dan situacija s epidemijom mijenja, shodno s tim promjenama treba se ići s promjenom mape puta. Sad smo odlučili da idemo s Covid ambulantama i s brzim testiranjem građana – istakao je Mesihović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.