HUMANOST

Kompanija "Violeta" uz podršku EU dopremila medicinsku opremu u BiH

U potpunosti svjesni pogođenosti zdravstvenog sistema naše zemlje, iz kompanije "Violeta" odlučili su dati svoj doprinos junacima našeg vremena u vidu donacije šest respiratora i 420.000 komada različitih medicinskih pomagala i zaštitne opreme

Piše: Avaz.ba

18.4.2020

Stigla velika pošilja opreme - Avaz
Oprem stigla uz pomoć EU - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Kompanija "Violeta" donirala je veliku pošiljku zaštitne opreme i respiratora za bolnice u Bosni i Hercegovini, a transport opreme avionom finansirala je Evropska unija.

U potpunosti svjesni pogođenosti zdravstvenog sistema naše zemlje, iz kompanije "Violeta" odlučili su dati svoj doprinos junacima našeg vremena u vidu donacije šest respiratora i 420.000 komada različitih medicinskih pomagala i zaštitne opreme.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović dočekali su večeras ovaj avion.

- Ovo je prvi put da se pojavila jedna bh. kompanija koja nabavlja opremu i planira da je podijeli po cijeloj BiH i tako bi trebali svi da se ponašamo. Vijeće ministara BiH na državnom nivou upravlja ovom krizom i mislim da ne bi trebalo biti problem da ukoliko se pojavi neka kompanija koja je spremna izdvojiti nekoliko stotina hiljada KM za opremu da se plati let - kazao je Džaferović.

Naime, Evropska unija je platila prevoz donirane opreme kako bi osigurala da u što kraćem roku bude dopremljena u BiH i isporučena zdravstvenim institucijama širom države.

- U skladu s trenutno otežanim tranzitom ljudi i robe, javile su se velike poteškoće u transportu te opreme. Veliku podršku u rješavanju ovog izazova "Violeta" je dobila od Ureda Evropske unije u BiH, s ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler) na čelu, koji su prepoznali trenutak, brzo reagirali i finansirali transport opreme u BiH. EU je time još jednom potvrdila svoju solidarnost i prijateljstvo sa BiH i našim građanima. Ta oprema danas je dopremljena u Sarajevo avionom kompanije "FlyBosnia", što je finansirala EU. Time je svoj doprinos dala i kompanija "FlyBosnia" - naveli su iz Violete. 

Oprema će biti raspodijeljena u 38 zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini.

Iz kompanije "Violeta" duboko se nadaju da potreba za njom neće biti velika i da epidemija neće dugo potrajati. Koriste priliku da pozovu i ostale firme koje imaju mogućnost da pokažu društvenu odgovornost i pomognu na sličan način.

Također, poručuju da je ova gesta samo jedno veliko hvala svima onima koji sve ove godine vjeruju u njihove proizvode i njihovo poslovanje. Isto tako, nadaju se da će idući put zahvalu uputiti u neko mirno doba, s novim proizvodima i u drukčijim prilikama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.