ZENICA Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Građanima upućen set preporuka za postupke pri ulasku u zgradu ili kuću

Kućni savjeti za građane

Fena

Zenica

Foto: Arhiv


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica putem gradskih i općinskih uprava, službi za stambene i komunalne poslove, društvene djelatnosti te sličnih nadležnih službi uputio je proteklih dana set preporuka građanima za postupke pri dolasku i ulasku u zgradu ili kuću.

Preporuke su priređene za lako štampanje na običnim crno-bijelim printerima i distribuiranje po kućnim savjetima i ulazima stambenih objekata, a primjenjivi su za individualno i kolektivno stanovanje u bilo kojoj gradskoj ili seoskoj sredini u BiH.

- Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u vremenu pandemije, koja je pogodila i Bosnu i Hercegovinu, pokazuje značaj i ulogu koja je dodijeljena preventivnoj zdravstvenoj zaštiti te je zbog toga na raspolaganje stavio sve kadrovske i tehničke resurse s kojima raspolaže u borbi protiv novog koronavirusa Covid-19. I dok epidemiološki tim Instituta od prvog dana prati situaciju i daje smjernice i upute za djelovanje, posebna pažnja se usmjerava ka edukaciji i informiranju građana o svim aspektima opasnosti, ali i opreza i mjera koje trebaju poduzeti radi što boljeg ublažavanja pandemije i njenih posljedica - ističu u najnovijim preporukama građanima iz ovog instituta.

Pozivaju sve građane koji imaju priliku da putem medija vide ove preporuke, da ih učine dostupnima što većem broju sugrađana u svom ulazu, zgradi ili naselju.

Pri dolasku u zgradu ili kuću, stanovnicima se savjetuje da minimalno dodiruju šteku ulaznih vrata zgrade, po mogućnosti nogom pažljivo otvore ulazna vrata, da u zgradi koriste stepenice umjesto liftova, ali da ne dodiruju rukohvate, zidove, da održavaju udaljenost dva metra od drugih osoba te da izbjegavaju kretanje u većoj grupi ljudi.

Ukoliko ipak koriste lift, preporučuje se da minimalno dodiruju šteku, vrata i tipke lifta, po mogućnosti nogom pažljivo otvore - zatvore vrata lifta. Kada iz lifta neko izađe, treba pričekati sa strane 15-20 sekundi s otvorenim vratima lifta da se zrak u liftu izmijeni pa tek onda ući u lift. U lift traba da ulazi po jedna osoba (ili dvije iz istog domaćinstva). Više osoba neka koristi različite liftove ukoliko postoje u zgradi, navodi se u preporukama INZ-a.

  • Zenica

    Zenica

    Foto: Arhiv


Pri ulasku u stan ili kuću, a pri otključavanju vrata stana, minimalno dodirivati vrata i šteku. Savjetuje se da se nipošto ne ulazi u stan u obući nego obuću, a posebno đonove, obrisati ili našpricati dezinfekcionim sredstvom koje je na raspolaganju. Bolje je koristiti jednokratne krpe za prebrisavanje đonova, jer se špricanjem stvaraju kapljice koje možete udahnuti.

Prilikom ulaska u stan, prvo oprati ruke i sve izložene dijelove tijela (lice, ruke do lakata ako ste imali majicu kratkih rukava i sl.) najmanje 20 sekundi sapunom i vodom te se dezinficirati sredstvom na bazi 70-postotnog alkohola. Prije pranja ruku, ne dodirivati bilo šta u kući. Ako je nešto dodirnuto, to treba dezinficirati, a to, također, treba učiniti i sa mobitelom, torbicom, ručnim satom.

Preporučuje se da se odjeća koja se nosila vani, stavi na pranje, a ukoliko odjeća neće odmah ići na pranje, treba je staviti u kesu koja će se svezati. Odjeću koju ne možete svakodnevno prati (npr. jakne, hlače), ostaviti na balkonu ili na drugi način u vanjskoj sredini 3-4 sata da se prozrači te da bude izložena suncu.

- Sve što ste donijeli sa sobom iz vanjske sredine (prodavnica, posao i sl.), kese, cekere i čvrstu ambalažu, dezinficirajte prije daljnje upotrebe ukoliko je to moguće. Voće, povrće, hljeb i slične namirnice ne možete dezinficirati - navodi se u setu savjeta epidemiologa i stručnjaka INZ-a.

Na kraju, naveden je i set ostalih postupaka koje stanovnici trebaju znati i, po mogućnosti, primjenjivati u zgradi ili kući.

Kućni savjeti treba da osiguraju, a svaki pojedinac u zgradi (osim starijih osoba i hroničnih bolesnika) neka se stavi na raspolaganje, da se u zgradi redovno provodi mehaničko čišćenje i dezinfekcija stubišta (sredstvom na bazi hlora – "domestos" i sl.).

Potrebno je voditi i evidenciju čišćenja i dezinfekcije, po mogućnosti redovno više puta na dan provjetravati stubište te, ukoliko imate mogućnost, staviti sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u zgradu i ispred liftova.

- Redovno provodite mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) prema preporukama nadležnih institucija i zdravstvenih ustanova. Građanima – vašim i našim komšijama – veoma je bitno reći da upamte i primjenjuju ove preporuke, te da se informiraju isključivo od nadležnih zdravstvenih ustanova i zvaničnim informacijama. Učinite ove preporuke vidljivima u svojoj zgradi, postavite ih na ulazu u zgradu i ispred svih vrata liftova na svim spratovima. Panika nije opcija, oprez jeste - poručuju iz INZ-a.

NA VRH

Podijeli članak na